Veselí nad Moravou získá pedagogické lyceum

20.06.2023 16:14 | Tisková zpráva

Další navýšení oborových kapacit všeobecného vzdělávání schválili krajští radní. Na svém zasedání rozhodli o vzniku nového oboru ve Veselí nad Moravou. Tamní Obchodní akademie a střední škola polytechnická otevře od 1. září 2024 pedagogické lyceum.

Veselí nad Moravou získá pedagogické lyceum
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

„Toto zaměření školy dosud v dané části kraje chybělo a jde o důležité opatření i na podporu Veselska jako znevýhodněné části kraje," vysvětluje náměstek hejtmana Jiří Nantl pro oblast vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu. Bylo to zároveň poslední řádné zasedání Rady Jihomoravského kraje, kterého se zúčastnil.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

Ve funkci ho střídá Karel Jurka, který však chce v nastaveném trendu pokračovat. „Ve funkci navážu na dosavadní aktivity. Především se budu věnovat tvorbě nových kapacit v oblasti všeobecného vzdělávání právě formou lyceí. Důležitým úkolem je i dokončení nového gymnázia v Brně," dodal Jurka.

Už nyní je jasné, že vznik nového lycea není ojedinělým krokem. Letos poprvé studenti usednou do lavic v oboru technické lyceum při průmyslové škole v Břeclavi. Ve školním roce 2024/2025 pak kromě Veselí otevře lyceum také Znojmo, a to se zaměřením na techniku. Připraveno je dalších 5 návrhů oboru lyceum, které budou předloženy ke schválení.

Letos celkově připadá v Jihomoravském kraji na 11 500 vycházejících žáků 9. tříd zhruba 12 500 volných míst na středních školách. Ve školním roce 2023/2024 to bude 15 600 volných míst na 12 100 žáků. Kapacita maturitních oborů dokáže pojmout asi 80 % všech vycházejících deváťáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…