Větší bezpečnost v říčanských školách! Hlavní téma setkání zástupců města, policie a škol

29.10.2014 9:12

Vedení města Říčany svolalo ve středu 22. října schůzku ke zvýšení bezpečnostních opatření v říčanských školách. Impulsem k jednání byly podněty od rodičů a především nedávná tragédie ve Žďáru nad Sázavou. Starosta a místostarostka Říčan společně diskutovali s řediteli a ředitelkami jednotlivých škol, městskou a státní policií o prevenci, možných rizicích a řešení konkrétních krizových situací při kontaktu nepovolaných osob v prostorách škol.

Větší bezpečnost v říčanských školách! Hlavní téma setkání zástupců města, policie a škol
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Hlavním obsahem setkání bylo představit zástupcům škol veškerá rizika, která mohou nastat při vstupu cizích osob do prostorů školy a ohrozit tak děti a všechny zaměstnance. Diskutující především kladli důraz na to, jak těmto situacím předejít.

„Chystáme zlepšení krizového systému z hlediska podobných událostí ve škole. Součástí bude proškolení pedagogů a chceme připravit i cvičení, které by mělo zcela odpovídat reálné situaci.,“ řekl starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ s tím, že podobná cvičení se připravují i v jiných městech.

Městská policie v Říčanech testovala obtížnost přístupu do většiny škol v Říčanech. Velitel městské policie Václav Řezáč k šetření říká: „Až na jeden případ, kde byla pravděpodobně závada na dveřích, je zabezpečení škol a školek v Říčanech přiměřené.“

Posílit by se měla kontrola v ranních špičkách. Důležitá je také spolupráce s rodiči, kteří by měli více respektovat fakt, že ve škole by se měl pohybovat výlučně personál školy a její žáci. Další dospělé osoby musí být předem nahlášeny a identifikovány. „Vstup do školy má hlídat pověřená osoba a také kamerový systém napojený na městskou policii. Bezpečnost zvyšují také zvonky, vstup přes čipové karty a krizová tlačítka,“ dodal velitel strážníků.

Zdeněk Chalupa z Preventivně informační skupiny Policie ČR Praha venkov - JIH představil základní postupy a rady při setkání s pachatelem ve školní budově. „Neexistuje univerzální návod na řešení, ale základem je dodržování preventivních opatření a plnění evakuačních plánů,“ doplnil.

Ředitelé byli vyzváni, aby předali městu návrhy na zlepšení systému a technické vybavení, revizí projdou evakuační plány jednotlivých zařízení a zároveň se připravuje proškolení učitelů z hlediska chování v krizových situacích.

„V souvislosti s tragickým útokem ve Žďáru není potřeba šířit paniku. Šlo o velmi výjimečný případ,“ zakončuje Vladimír Kořen: „Druhým extrémem je ale podceňování rizik. Lidé by se měli naučit zvládat i výjimečné situace.“

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…