Vlak nebude, Ústí nad Labem není pro ministra prioritou

31.03.2018 10:39

Večerní vlak z Ústí nad Labem do Prahy jen tak nepojede, tedy alespoň zatím. Jak vyplývá z odpovědi ministra dopravy primátorce města, prioritou je jiné spojení.

Vlak nebude, Ústí nad Labem není pro ministra prioritou
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Primátorka Věra Nechybová se spolu s rektorem UJEP Martinem Balejem obrátila na mistra dopravy Dana Ťoka, aby řešil náhradu zrušeného mezinárodního vlaku Metropol, který odjížděl ve 22.15 z Ústí nad Labem do Prahy. Německý dopravce nyní vlak vede jinou trasou a toto spojení obyvatelům i návštěvníkům města citelně chybí.

Ministr vysvětlil, že dopravce Deutche Bahn vedl tento vlak na vlastní komerční riziko. Pro dopravce a objednavatele na českém území znamenalo zrušení vlaku učinit potřebná opatření. „Prioritou bylo zachovat nejdůležitější přepravní funkce vlaku. Mezi ně patří především noční spojení ve směru Bratislava a Budapešť a spojení mezi Prahou a Brnem,“ píše ve své odpovědi ministr Ťok. Jak dodal, ministerstvo výpadek tohoto spojení zohlednilo zavedením nedělního večerního spoje s odjezdem ve 22.06. Ministr zároveň argumentuje tím, že ani jiná krajská města nemají pozdní večerní spojení s Prahou, příkladem uvedl Plzeň s posledním vlakem ve 21.01, České Budějovice (20.55), Olomouc (20.13) a zmínil i prioritní Brno (20.38).

„Pan ministr je možná až příliš upřímný. Uvidíme, jak v předvolební kampani vysvětlí kandidáti ANO, že pro jejich ministra dopravy není večerní spojení krajských měst s Prahou prioritou. Ten problém se navíc netýká jen jím vyjmenovaných měst, ale komplikované spojení mají také lidé z Liberce, Pardubic, Hradce Králové, Jihlavy, Ostravy a Zlína. Spojíme se s jejich vedením a vyzveme ke společnému postupu při řešení této opomíjené otázky. Alespoň z krajských měst by měli mít lidé večer možnost bez problémů dojet do Prahy,“ zdůraznil statutární náměstek primátorky Jiří Madar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…