Vodácký maraton Budějovice-Praha startuje v pátek

08.08.2013 21:36

V roce 2010 se podařilo několika kanoistům z Prahy obnovit vodácký maraton České Budějovice – Praha, který zaniknul v padesátých letech po výstavbě Vltavské kaskády.

Vodácký maraton Budějovice-Praha startuje v pátek
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Tento víkend se koná další ročník a na zvládnutí tratě dlouhé 178 km mají závodníci opět tři dny. Startuje se v pátek 9. srpna v 9:00 hodin u Lannovy loděnice v Českých Budějovicích, limit pro dojetí do cíle v Praze – Hodkovičkách je neděle 11. srpna v 16:00 hodin.

„Páteční první etapa bude končit po 57 kilometrech v Podolsku na Orlické přehradě, v sobotu závodníky čekají 72 kilometry do Častoboře na vodní nádrži Slapy a v neděli posledních 49,5 kilometru do Prahy – Hodkoviček. Cíl je u Vodácké krčmy U Sváry. Závodníci budou muset přenášet lodě na sedmi přehradních hrázích a pěti jezech. V neděli v rámci poslední etapy opět pořádáme také krátký závod o délce 30,5 kilometru, který začíná pod hrází vodní nádrže Slapy,“ přiblížil Michal Odvárko z pořadatelského týmu SK Sport Zbraslav.

Účastníci závodů budou opět soutěžit v kategoriích jedno či vícemístných kanoí a kajaků. Kategorie až pětičlenných pramic letos obsazena není, zato se na startu objeví dlouhá dračí loď. Obnovení závodu v roce 2010 se zúčastnilo 27 lodí, dalších dvou ročníků shodně 34 lodí. Letos se z Budějovic do Prahy vydá 26 lodí.

Loňským absolutním vítězem se stal kajakář Petr Mojžíšek z USK Praha, který z Budějovic do Prahy dojel za 12 hodin a 25 minut čistého času, druhý Tomáš Ježek ze stejného klubu byl jen o sekundu pomalejší. Na třetím místě s časem 13:05:31 dojel Vladimír Vik z TJ Sokol Černošice.

České Budějovice v závodu reprezentovaly dvě lodě. Kajakář Jan Klabouch z Dynamo České Budějovice překonal trať jako 22. za 19:14:33 hodin a hned za ním dojela posádka turistické kanoe Michal Bartoň a Jan Podlešák s časem 20:10:48 hodin.

Na letošní rok měli původně pořadatelé připravenou ještě jednu maratonskou specialitu – nonstop závod, který se měl konat v červnu. Nonstop závod se dá vlastně považovat za absolutní návrat ke kořenům, první ročník závodu Budějovice-Praha v roce 1922 se totiž také jel v jednom kuse. Vítězná posádka tehdy trasu zvládla za 27 hodin a 12 minut. Bohužel zvýšená hladina vody po záplavách a zákaz plavby plány pořadatelů na poslední chvíli zhatily, přestože bylo přihlášeno 17 lodí. „Alespoň jsme si ozkoušeli přípravy a organizaci a příští rok to zkusíme znovu,“ poznamenal Michal Odvárko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…