Vsetín: Bytové družstvo se potýká s dlužníky

16.02.2011 17:11

Stavební bytové družstvo Vsetín se neustále potýká s problematikou dlužníků nájmu. I přesto, že podle občanského zákoníku může dát majitel bytu dlužníkovi výpověď už po třech měsících neplacení nájmu, k jeho vyklizení mnohdy dojde až po mnoha měsících, někdy i letech. Mezi dlužníky družstva však nejsou jen samotní družstevníci, ale dokonce i vlastníci bytů, kterým družstvo nadále jejich majetek spravuje.

Vsetín: Bytové družstvo se potýká s dlužníky

Stavební bytové družstvo Vsetín se neustále potýká s problematikou dlužníků nájmu. I přesto, že podle občanského zákoníku může dát majitel bytu dlužníkovi výpověď už po třech měsících neplacení nájmu, k jeho vyklizení mnohdy dojde až po mnoha měsících, někdy i letech. Mezi dlužníky družstva však nejsou jen samotní družstevníci, ale dokonce i vlastníci bytů, kterým družstvo nadále jejich majetek spravuje.

Stavební bytové družstvo Vsetín spravuje v současné době přibližně 5200 bytů, z nichž asi 1300 je v osobním vlastnictví jejich uživatelů a družstvo pro ně  vykonává pouze roli správce.

Problematice dlužníků se představenstvo družstva systematicky věnuje každý měsíc, neboť výše dluhů na nájemném dosahuje celkem více než 1,6 milionu korun.

Dlužníky lze podle předsedy představenstva  SBD Vsetín PaedDr. Antonína Bařáka rozdělit do tří skupin. Jednu tvoří nájemníci družstevních bytů, kteří neplní své povinnosti a neplatí nájem. „Podle občanského zákoníku sice můžeme dát dlužníkovi výpověď z nájmu bez přivolení soudu v případě, že dluží částku vyšší než tři měsíční nájmy, ale skutečnost je poněkud jiná," postěžoval si Bařák, podle jehož slov vystěhování dlužníka, přes spolupráci s právníky, může trvat i několik let. Jako příklad slouží případ muže, který obýval byt v sídlišti Luh a už od roku 2008 neplatil nájemné. Jeho dluh se vyšplhal na 108 tisíc korun bez penále. „Žalobu na vyklizení bytu jsme podávali už v listopadu 2008. Ke skutečnému vyklizení bytu exekucí však došlo až před několika dny," přiblížil případ Bařák. Dlužník totiž využil všech možností odvolání, čímž neustále prodlužoval dobu, kdy byt i nadále užíval a bydlel tak tři  roky úplně zadarmo. „V tomto směru jsou vlastníci nemovitostí velmi málo chráněni a nemohou svůj majetek řádně užívat," je přesvědčen Bařák.

Další skupinu dlužníků tvoří samotní družstevníci. Představenstvo se jejich dluhy zabývá každý měsíc. Pokud totiž člen družstva nezaplatí dva měsíce nájemné, obdrží výstrahu a upozornění, aby do jednoho měsíce dluh vyrovnal. „Když tak neučiní, je z družstva vyloučen, což znamená, že dostává výpověď z nájmu," vysvětlil postup Bařák s tím, že družstevník se může do tří měsíců proti vyloučení odvolat. V mnohých případech tuto lhůtu využije k uhrazení dluhu a následně požádá o zrušení vyloučení, což představenstvo většinou akceptuje. „Evidujeme i několik opakovaných případů, kdy jsou dlužníci vyloučeni několikrát. Opakované zpětné nabytí členství je však v tomto případě vždy stojí pět tisíc korun," dodává předseda, podle jehož informací členové družstva nyní dluží za nájem bez penále kolem 1,35 milionu korun.

Poslední skupinou dlužníků jsou vlastníci bytů, kteří využili svého práva a převedli si původně družstevní byty do osobního vlastnictví a jejich správu ponechali na družstvu. A právě tato skupina dlužníků stále roste. „Je to nepochopitelné, že tito lidé se stali majiteli bytu a spoluvlastníky daného domu,  a nyní se k tomu majetku tak špatně chovají," říká Bařák s tím, že majitelé bytů dluží na službách spojených s užíváním bytu, tedy na zálohách na vodu, teplo, osvětlení společných prostor, fondu oprav a podobně asi 300 tisíc korun. V těchto případech družstvo sahá k žalobám na uhrazení dluhu

Jiří Žůrek
redaktor Vsetínských novin

Další zprávy ze Vsetína čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestovsetin.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…