Vsetín: Další fáze opravy zámku Vsetín skončila

27.01.2021 17:39

Na bezmála 11 milionů korun přišla loňská fáze rekonstrukce zámku Vsetín. Památka spadající pod správu Muzea regionu Valašsko se může pochlubit opravenými vstupy do objektu, renovovanou zámeckou zdí a zbrusu novým zhášecím systémem ve věži. Akci financoval zřizovatel muzea Zlínský kraj.

Vsetín: Další fáze opravy zámku Vsetín skončila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Rekonstrukce zámku odstartovala již v roce 2014. První etapa si vyžádala náklady 35 milionů korun a kromě řady stavebních úprav přinesla i zbudování nových depozitářů, stálou expozici nebo výstavní a edukační prostory.

Druhá etapa je rozdělena do více samostatných fází. V roce 2019 jí otevřela repase všech 108 oken obvodového pláště zámku, která přišla na 3,64 milionu korun. „Čtyřicet procent pokryla evropská dotace z Operačního programu Životní prostředí, zbylých šedesát procent uhradil zřizovatel objektu Zlínský kraj,“ uvedl ředitel muzea Tomáš Vitásek.

Další fáze navázala loni v červnu a týkala se tří částí zámeckého komplexu. V parku proběhla renovace chátrající zdi, která se dočkala nové omítky, cihlové stříšky i speciálního systému odvlhčení. Opravou prošly i oba vstupy do objektu. Před tím hlavním vyrostlo nové pískovcové schodiště s bočními nájezdy z žulových kostek.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

„Odkrytí stávající dlažby odhalilo historický skvost nejspíše z 19. století, v podobě zachovalé štětové dlažby z kamenných oblázků vyskládaných do mozaiky. Nález zdokumentoval náš archeolog Samuel Španihel a před opětovným překrytím jsme ji pečlivě zakonzervovali,“ sdělil Vitásek. Součástí opravy vstupů byly i restaurátorské práce na pískovcových sloupech podepírajících balkóny.

Loňskou fázi druhé etapy uzavřela instalace zhášecího systému v zámecké věži. Ten je zajímavý tím, že nepoužívá vodu, ale vodní mlhu. „Při požáru v zámecké věži mlha omezí plameny a umožní bezpečně evakuovat návštěvníky, než dorazí hasiči. Na druhou stranu v případě planého poplachu nedojde ke zbytečnému vytopení celé zámecké věže a poškození dalších historicky cenných částí zámku,“ vysvětlil výhody systému ředitel muzea.

Do půdního prostoru vedle zámecké věže musela být instalovaná velká nádrž na vodu a nebylo jiné cesty, než jí tam dostat střechou za pomoci těžkotonážního jeřábu. Celou operaci si můžete prohlédnout prostřednictvím časosběrného videa na stránkách muzea.

Rekonstrukce zámku bude i nadále pokračovat. „V plánu je oprava vnější fasády, vybudování výtahu v atriu či rozsáhlá úprava zámeckého parku. Práce budou pokračovat podle toho, jak budeme úspěšní při získávání financí od zřizovatele nebo z dotačních zdrojů,“ nastínil Vitásek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…