Vsetín: Muzeum vás znovu baví on-line

30.10.2020 19:31

Celou zemi po půl roce opět sužuje koronavirová epidemie a s ní spojená vládní opatření, která stále více omezují volný pohyb obyvatel. Muzeum regionu Valašsko má pro Vás zajímavou alternativu, jak si tuto složitou dobu alespoň trochu zpříjemnit a zůstat přitom v teple svého domova. Stačí navštívit stránky www.muzeumvalassko.cz a vstoupit do sekce s názvem Muzeum on-line.

Vsetín: Muzeum vás znovu baví on-line
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Muzeum nás baví
Pokud si chcete užít zábavu a dozvědět se i něco zajímavého o vztahu člověka a přírody kolem nás, zkuste on-line hru nazvanou Muzeum nás baví. Lépe řečeno jde o trojici her, které mají podobný systém, ale pokaždé jiné téma. První nese název Proměny krajiny a přibližuje vývoj valašské krajiny od prvohor až po současnost s důrazem na přírodní procesy a změny v lidské společnosti. Druhá hra se jmenuje Po nás potopa a demonstruje zásahy člověka do svého okolí na příkladu protipovodňových opatření. Třetí hru autoři pojmenovali Cesta do minulosti. Tentokrát nasednete do stroje času, jenž vás pošle až do doby ledové a vy cestou zpět do současnosti sbíráte body za splněné úkoly.

Environmentální herna
Také Environmentální herna vás pobaví a poučí zároveň. Malé děti uvítají jednoduché hry s tématikou přírody – pexesa, spojovačky či hádánky. Větší děti si pak mohou zahrát na zámeckého zahradníka či valašského farmáře. Pro dospělé jsou připraveny komentované virtuální procházky expozicemi či našimi parky. Pustit si též můžete přírodovědné filmy z produkce muzea.

Muzejní on-line fotoarchiv
Muzeum regionu Valašsko pro vás na svých stránkách zpřístupnilo a postupně rozšiřuje svůj bohatý fotoarchiv, ve kterém najdete spoustu unikátních snímků z historie našeho regionu.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Hrajeme si s muzeem
Děti nepřijdou ani o své oblíbené lektorské programy. Na webových stránkách muzea (ZDE) je připravena lektorská on-line herna s názvem Hrajeme si s muzeem, ve které najdete pracovní listy se zajímavými úkoly. Vytiskněte a vyplňte se svými dětmi jakýkoliv z nich, pak ho vyfoťte a pošlete e-mailem na adresu poncikova@muzeumvalassko.cz. Čím více jich zašlete, tím máte větší šanci na výhru. Tou je celoroční volná rodinná vstupenka do muzea.

Proměny v čase
Velmi zajímavá je také aplikace Krajina v čase, na které si můžete za pomoci unikátních rolovacích fotografií prohlédnout, jak se za poslední desetiletí měnila známá místa na Valašsku.

Časopisy ke stažení
Muzeum také zpřístupnilo zdarma ke stažení některá starší vydání časopisů Valašsko – Vlastivědná revue, Zpravodaj OVM ve Vsetíně a jako bonus i Práce vlastivědného ústavu ve Vsetíně. Najdete je v sekci Pro badatele/Publikační činnost. Zvolíte požadovaný titul (jen Valašsko – vlastivědná revue nebo Zpravodaj OVM ve Vsetíně), otevřete Přehled čísel a kliknete na dané vydání. Rozklikávací odkaz ke stažení je vždy na konci textu.

Počasí na Vsetíně
Velmi zajímavým počinem přispěla do sekce Muzeum on-line také Hvězdárna Vsetín, která je součástí MRV od roku 2005. Aplikace s názvem Počasí na Vsetíně vám nabídne všemožné informace o aktuálním počasí ve městě a předpovědi na nejbližší dny.

Jak dlouho potrvá současná koronavirová krize, je zatím nejasné. Muzeum regionu Valašsko zrušilo přípravy všech akcí plánovaných na listopad, ale doufá, že během adventu bude moci lidem nabídnout alespoň některý z oblíbených vánočních programů. Výstavy by mohly být otevřeny hned se znovuobnovením návštěvnického provozu. Sledujte stránky ZDE nebo Facebook a Instagram @muzeumvalasssko.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…