Vsetín: Obnova lávky u průmyslovky se komplikuje

30.06.2022 19:31 | Tisková zpráva

Obnova lávky pro pěší a cyklisty u Střední průmyslové školy strojnické ve Vsetíně se komplikuje. Při obnažení mostu bylo projektantem zjištěno, že konstrukce je poškozená více, než ukazovaly dostupné kontroly před zahájením oprav.

Vsetín: Obnova lávky u průmyslovky se komplikuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Na základě odborného posudku bylo rozhodnuto o zastavení stavebních prací. Radnice nyní čeká na druhý posudek, který určí, zda bude muset být most zdemolován.

„Před zahájením stavební práce provedli statici dostupnými způsoby podrobné ohledání lávky. Součástí následných oprav pak byla detailní diagnostika komorových nosníků a kotevní oblasti, která ukázala, že nosná konstrukce je v horším stavu, než se statici při přípravě obnovy lávky domnívali. Jedná se o skryté vady, které nikdo nemohl před obnažením konstrukce předpokládat, protože most nevykazoval žádné vnější známky problému,“ vysvětlil starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL).

„Zadali jsme další nezávislý posudek, který by měl být hotov v průběhu července. Počkáme na jeho výsledek, který stanoví, zda budeme nuceni lávku zdemolovat a postavit novou,“ dodal starosta.

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

Podle projektanta Martina Mynaříka, který zprávu z diagnostiky vypracoval, vykazuje lávka fatální chyby a zjištěné závady zároveň neodpovídají dochované projektové dokumentaci. „Nosná konstrukce lávky nemá žádnou izolaci proti vodě, většina hlavních nosných lan, nacházejících se v nosné konstrukci je dílem zcela zkorodovaná a nevykazuje žádné přepětí. Sondy také odhalily nulové zainjektování kanálků a také nedostatečnou vrstvu betonu kryjící nosnou část konstrukce,“ popsal stav lávky Mynařík.

Starosta Růžička současně upozorňuje, že vstup na staveniště lávky je zakázán: „Most je v havarijním stavu a je zakázáno po něm procházet. Vyzývám proto všechny pěší, aby nepřekonávali zabezpečení stavby a využili trasu přes lávku v Panské zahradě, lávku přes Jasenický potok v ulici U Koupaliště od Smetanovy ulice nebo po chodníku kolem Kostka školy od křižovatky U Růžičků. Pohybovat se po lávce u průmyslovky je momentálně velmi nebezpečné. Dodržování zákazu vstupu pravidelně kontrolují strážníci městské policie.“

Lávka u průmyslovky byla postavena v roce 1970. Přípravy na její obnovu začaly předloni, v dubnu letošního roku došlo k předání stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…