Vsetín: Placených i časových parkovišť přibude

17.11.2019 19:23

V návaznosti na otevření podzemních garáží pod novou nákupní galerií, která navýšila parkovací kapacity v centru města o 157 stání, přistoupili vsetínští radní ke schválení nového provozní řádu městských parkovišť. V platnost vejde počátkem roku 2020 a přinese řadu změn.

Vsetín: Placených i časových parkovišť přibude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Například zpoplatnění některých parkovacích ploch či zařazení některých dalších do časového režimu s nutností využití parkovacího kotouče. Dojde také k úpravě provozní doby či sjednocení sazby parkovného s možností jeho platby prostřednictvím SMS, mobilní aplikace nebo webového rozhraní. Parkovací lístky budou navíc přenosné.

Provozní řád vymezuje placená a časová parkoviště ve správě města, jejich provozní dobu a ceny parkovného. K novinkám, které vejdou v platnost od roku 2020, patří rozšíření placených parkovacích ploch o stání na ulici Žerotínova v místech mezi budovou gymnázia a Panskou zahradou a také před hotelem Vsacan.

Výrazně přibude časových parkovišť, na kterých lze bezplatně zastavit na určitou dobu s použitím parkovacího kotouče. „V tomto režimu nyní fungují parkoviště u lidového domu a v části autobusového nádraží. Od nového roku takových ploch bude mnohem více,“ řekl starosta Jiří Růžička s tím, že jde o část parkoviště za budovou Okresní správy sociálního zabezpečení u Bečvy, pět úseků ulice Smetanova, ulici Václavkova, ulici Svárov u bývalé knihovny, ulice Žerotínova a U Hřiště podél Smetanovy nákupní galerie a prostranství za Kotovem v Rokytnici. „Na všech těchto místech bude možné s použitím parkovacího kotouče bezplatně odstavit vozidlo na dobu maximálně dvou hodin. Výjimkou je plocha za Kotovem, kde bude doba bezplatného parkování prodloužena na čtyři hodiny, a také Smetanova ulice. Tam bude tato doba naopak zkrácena pouze na půl hodiny,“ doplnil starosta.

Sjednocení cen parkovného

Radní rovněž sjednotili provozní dobu placených a časových parkovišť, a to v pracovní dny od 8 do 18 hodin, v soboty pak od 8 do 12 hodin. Mimo tuto dobu na nich bude možné odstavit vozidla bezplatně. Výjimkou je Smetanova ulice, na které bude mimo provozní dobu platit zákaz parkování. „Naši strážníci budou jeho dodržování pravidelně kontrolovat a striktně sankcionovat,“ upozornil ředitel městské policie Patrik Pecina.

Další novinkou vyplývající z upraveného provozního řádu je sjednocení cen parkovného na všech městských placených plochách (s výjimkou podzemních garáží pod Smetanovou nákupní galerií). Za půl hodiny parkování zaplatí řidiči 10 korun, za hodinu 20 korun. Celodenní stání vyjde na 100 korun a pořídit lze i celoroční kartu na všechna placená a časová parkoviště v hodnotě 8000 korun. „Parkovací lístky budou navíc platné na všechna parkoviště bez rozdílu. To znamená, že pokud řidič zakoupí lístek na určitý časový úsek, bude moci v daném čase využívat kterékoliv placeného městského parkoviště,“ vysvětlil starosta s tím, že parkovné budou moci řidiči uhradit nejen v parkovacím automatu, ale nově také prostřednictvím textových zpráv, speciální mobilní aplikace či webového rozhraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…