Vsetín: Pomník válečných obětí na Jasence se dočkal rozšíření

11.02.2023 19:26 | Aktualizováno

Za přítomnosti představitelů města Vsetín v čele se starostou Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), slovenského partnerského města Trenčianské Teplice, členů Českého svazu bojovníků za svobodu, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a široké veřejnosti byl v pondělí 6. února na Jasence slavnostně odhalen obnovený a rozšířený pomník obětem 1. a 2. světové války.

Vsetín: Pomník válečných obětí na Jasence se dočkal rozšíření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Pomník od kamenického mistra Sosny z Hranic vznikl v roce 1935, tedy v době, kdy byla Jasenka ještě samostatnou obcí. Obsahoval proto pouze jména padlých obyvatel Jasenky a nikoliv dalších částí Vsetína, k němuž se v roce 1950 připojila. „V posledních letech se na nás přitom obrátila řada pozůstalých vsetínských obětí první světové války s tím, že by rádi uctili památku svých předků položením kytičky k pietnímu místu. Stávající pomník na Jasence jsme se proto rozhodli rozšířit a jmenný seznam válečných obětí z Jasenky doplnit i o jména padlých z dalších části našeho města,“ uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) s tím, že toto pietní místo se tak v loňském roce dočkalo čtyř nových samostatně stojících monolitických desek s vyrytými jmény Vsetíňanů padlých v 1. světové válce.

Projekt v hodnotě 670 tisíc korun byl realizován za finanční podpory Fondu malých projektů programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, přičemž dotace pokryla 85 % nákladů. Součástí projektu bylo i vydání publikace obsahující informace o obětech 1. světové války ze Vsetína, Jasenky a Rokytnice. Její část je věnována i pomníkům obou světových válek ve slovenských Trenčianských Teplicích, které jsou přeshraničním partnerem Vsetína.

„Za shromáždění jmenného seznamu válečných obětí a informací o jejich osudech uvedených v brožuře patří poděkování zejména Zdeňku Pomklovi ze Státního okresního archivu Vsetín a Daně Novosadové,“ doplnil starosta Čunek, který při slavnostním odhalení pomníku vyzval občany, aby se při důkladně zamýšleli nad skutečnými příčinami vzniku válek a rozkolu společnosti. „Musíme učit i naše děti, že prvoplánové vidění světa a jeho problémů nemusí být vždy to pravdivé. Například i v případě první světové války se dříve uvádělo, že její příčinou byla odveta za zavraždění Františka Ferdinanda d´Este. Dnes ale víme, že tou skutečnou příčinou vzniku tohoto válečného konfliktu byl souboj tehdejší mocností o to, kdo bude v Evropě největším hegemonem na poli politickém, geografickém a průmyslovém,“ konstatoval starosta Čunek a uzavřel: „Proto si přejme, aby stejně jako naše generace, nezažily hrůzy války na našem území ani generace příští.“   

Publikaci naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

10:28 Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

Řešení náplavek, veřejného prostoru na Ulrichově náměstí či jiných míst ve městě, to je nyní v rukou…