Vsetín: Syntetická DNA i zámky zdarma budou pro cyklisty i letos

26.02.2019 21:10

Majitelé jízdních kol by měli mít i v letošním roce možnost získat zámky pro zajištění bicyklů v bezpečnostních stojanech, které jsou umístěny na frekventovaných místech města. Strážníci také chtějí pokračovat ve značení jízdních kol syntetickou DNA. A to vše v případě úspěchu projektu vsetínské městské policie zcela zdarma.

Vsetín: Syntetická DNA i zámky zdarma budou pro cyklisty i letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Vsetínská městská policie předložila na základě schválení radou města Ministerstvu vnitra ČR svůj projekt na prevenci proti krádežím jízdních kol. Vsetínští strážníci chtějí v rámci něj nakoupit pět set zámků na kola a sto sad pro označení bicyklů syntetickou DNA. Celkové náklady jsou vyčísleny na více než 63 tisíc korun, přičemž 45 tisíc korun by mělo uhradit právě ministerstvo.

Bezpečnostní stojany na jízdní kola byly instalovány v roce 2017 například před Masarykovou veřejnou knihovnou, městskými lázněmi, budovou radnice, věžovým domem u nádraží a před domem kultury. Pro uzamčení kola v nich je nutné mít speciální zámek podobný „fabce“, kterým lze kolo zajistit proti krádeži. „Cyklisté se zámky mohou využít dvanácti bezpečnostních stojanů na kola, které jsou umístěny na sedmi místech a mají celkovou kapacitu jednašedesáti stání,“ přiblížil stojany starosta Jiří Růžička.

Značení syntetickou DNA není na jízdních kolech pouhým okem viditelné. V rámci prevence se proto využívají varovné nálepky, které informují o tom, že označená věc je chráněna před uzmutím.

„Značení kol DNA a poskytování bezpečnostních zámků zdarma má za cíl podporovat cyklodopravu v našem městě a krok po kroku zlepšovat podmínky pro majitele jízdních kol,“ uvedl dále starosta Růžička.

Strážníci natočili instruktážní video

V minulosti bylo možné bezpečnostní zámek zakoupit v Turistickém informačním centru na Dolním náměstí. „Díky našemu projektu se nám v loňském roce podařilo získat téměř čtyři sta zámků, které byly rozdány zdarma všem, jež si nechali kolo označit syntetickou DNA a ve spolupráci se Vsetínskou sportovní provozující městské lázně a také Masarykovou veřejnou knihovnou jsme nabídli zámky zdarma pro zájemce z řad jejich návštěvníků,“ uvedl ředitel městské policie Patrik Pecina.

V rámci propagace uzamykání kol v bezpečnostních stojanech natočili strážníci také instruktážní video, na němž je popsán jednoduchý způsob zabezpečení kola. Najdete jej na webových stránkách města (ZDE) pod odkazem Městská policie a také na facebooku Městské policie Vsetín.

Zámky bude v případě přiznání dotace možné získat zdarma do vyčerpání jejich zásob, stejně tak bude možné zdarma označit i stovku kol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…