Vsetín: Úspěch pro každého žáka aneb Rozvoj čtenářské gramotnosti dětí

01.10.2017 14:56

Akce „Úspěch pro každého žáka“ se konala v úterý 26. září ve Vsetíně ve znamení celodenního programu věnovanému vzdělávání. Jednalo se o závěrečnou část projektu „Místní akční plán vzdělávání“ realizovaného na celém území ORP Vsetín.

Vsetín: Úspěch pro každého žáka aneb Rozvoj čtenářské gramotnosti dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Do plánu vzdělávání je zapojeno 70 škol v 34 obcích na Vsetínsku. Pro školy byly v letošním roce připraveny aktivity zaměřené na vzdělávání pedagogů, na podporu rodičů dětí vyžadujících zvýšenou péči, rozvoj čtenářské gramotnosti dětí a polytechnické vzdělávání. Aktivit se zúčastnily stovky dětí, žáků i učitelů. Plán vzdělávání je dokument, který budou schvalovat zastupitelstva všech obcí a měst na Vsetínsku. Obsahuje vedle aktivit pro žáky a pedagogy i investiční akce ve školách a školských zařízeních. Bez schváleného plánu vzdělávání bychom v budoucnu nemohli žádat o finanční prostředky na tyto investiční akce,“ uvedla místostarostka Simona Hlaváčová.

V rámci projektu probíhal v Panské zahradě 26. září dopoledne program pro vsetínské mateřské a základní školy, jehož se zúčastnilo téměř 300 dětí. Předškolní děti z mateřinek čekaly Příběhy z mraveniště, kterými je provedly pracovnice Masarykovy veřejné knihovny. Pro žáky II. stupně základních škol byl připraven venkovní Komiksový workshop vedený Janou Vaculíkovou a Martinem Kubíkem, během něhož se žáci dozvěděli, jak vlastně komiks vzniká a mohli si to také vyzkoušet. Workshop pak skončil promítáním komiksů v K-klubu Masarykovy veřejné knihovně.

Odpoledne na vsetínském zámku bylo věnováno pedagogům a problematice zakomponování regionálních témat do výuky při využití například i sbírek Muzea regionu Valašsko.
Pro širokou veřejnost byla určena podvečerní beseda v knihovně nazvaná Otazníky demografie aneb Naše děti a naše hodnoty. Na zajímavé otázky na téma migrace, demografický vývoj či úmrtnost odpovídal přední český demograf Milan Polednik.

„Místní akční plán vzdělávání počítá nejen s tím, že zpracujeme rozsáhlý strategický dokument, ale jeho součástí jsou i aktivity směřované přímo na děti a jejich učitele. Proto jsme zorganizovali ve spolupráci s Masarykovou veřejnou knihovnou tento program, který měl za cíl u dětí podpořit čtenářskou gramotnost a učitelům nabídnout možnosti inovativní výuky s využitím sbírek Muzea regionu Valašsko. Vrcholem pak byla beseda s Milanem Polednikem, protože podstatou celého strategického plánování je znalost demografického vývoje v jednotlivých obcích,“ vysvětlila Jana Janovská z odboru školství a kultury vsetínské radnice, která celý projekt řídí.

Akce se uskutečnila za podpory Evropské unie a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR v rámci projektu Místní akční plán vzdělávání ve správním obvodu ORP Vsetín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…