Vsetín má zajištěny elektřinu i plyn na rok 2023. Nárůst cen o 300 a 500 %

18.12.2022 12:38 | Tisková zpráva

Město Vsetín s šestnácti okolními obcemi se opět spojily k nákupu elektrické energie a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno. Na rozdíl od minulosti, kdy měly zafixovanou cenu na dobu dvou let, nyní budou nakupovat na tak zvaném spotovém trhu, přičemž maximální cenou bude ta, kterou stanovil svým zastropováním stát.

Vsetín má zajištěny elektřinu i plyn na rok 2023. Nárůst cen o 300 a 500 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

V uplynulých dvou letech se Vsetín s dalšími členy Sdružení obcí Hornolidečska (Francova Lhota, Horní Lideč, Lačnov, Leskovec, Lidečko, Lužná, Pozděchov, Prlov, Seninka, Střelná, Ústí, Valašská Polanka, Valašská Senice) a obcemi Huslenky, Janová a Valašská Bystřice spojily k nákupu energií na burzovním trhu. Dobrá zkušenost je vedla k pokračování spolupráce, a proto k nákupu přistoupily společně i v roce letošním.

Vzhledem k tomu, že se v první polovině právě končícího roku vinou nejistoty a dramatických nárůstů cen na energetických trzích nepodařilo nakoupit elektřinu ani plyn na další období za příznivou a dlouhodobě zafixovanou cenu, přistoupily obce ke změně. „Postup jsme konzultovali s makléřem, který pro nás zprostředkovává nákup energií na komoditní burze, neboť samy obce na ní nakupovat nemohou,“ uvedl místostarosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) s tím, že byl zvolen nákup na spotovém trhu po celý rok 2023, tedy nákup za ceny aktuální v daném okamžiku.

Celkem půjde o nákup 10 400 MWh silové elektřiny a 8 250 MWh zemního plynu za rok. Cena včetně DPH v případě elektřiny díky zastropování cen dosáhne maximálně 6050 Kč za MWh, u plynu pak 3025 Kč za MWh. „V případě poklesu pod zastropovanou cenu pak budeme nakupovat za aktuální hodnotu,“ vysvětlil výhodu tohoto způsobu Růžička.

Nárůst cen energií bude příští rok pro obecní pokladny citelným zásahem do hospodaření. Současná zastropovaná cena u silové elektřiny je pro Vsetín a okolní obce oproti uplynulým dvěma letem vyšší o téměř 300 %, u plynu je nárůst ještě větší, a to o 500 %. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…