Vyjádření turnovské radnice k situaci ve Vodohospodářském sdružení ve městě

05.04.2019 17:15

Dlouhodobě vnímáme názorový nesoulad zástupců města Turnova v Radě sdružení Vodohospodářského sdružení Turnov.

Vyjádření turnovské radnice k situaci ve Vodohospodářském sdružení ve městě
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Vzhledem ke skutečnosti, že obě strany striktně trvají na svých pozicích a jednání jsou takřka zablokovaná, a s ohledem na fakt, že jsou v rámci VHS Turnov stále skloňovány jisté osobní animozity, Jiří Mikula (PROTO) společně s Tomášem Hockem (NB) opouštějí radu sdružení VHS a dávají prostor novým zástupcům města Turnova v radě sdružení VHS. To vše s nadějí, že právě tyto animozity jsou poslední a jedinou bariérou v jednáních.

Zástupci města Turnov v RS VHS tak nebudou ani Jiří Mikula, ani Tomáš Hocke, ani Milan Hejduk.

V této složité situaci a s ohledem na dlouhodobé vztahy, zastupitelstvo města 29. března 2019 schválilo nové zástupce města v radě sdružení: MUDr. Martina Hrubého (NB), Ing. Zbyňka Miklíka (Piráti), RNDr. Josefa Uchytila, Dis.(PROTO). Tito zástupci nejsou zatíženi neshodami a konflikty z minulých let. Dosavadní situaci vnímáme jako zablokovanou a věříme, že nové obsazení vytvoří platformu na vstřícné a kolegiální bázi. Zástupci města budou i nadále usilovat o zachování stávající územní působnosti VHS Turnov, rozvíjení dobrých sousedských vztahů se všemi členy sdružení. Snad dojdou i k naplnění cílů zastupitelstva týkající se nových stanov zohledňující posílení pozice Turnova a dojde tak i k otevřenější a vstřícnější debatě o budoucnosti VHS Turnov, s cílem dostat cenu vodného a stočného na takovou úroveň, aby VHS Turnov nebylo v celorepublikovém měřítku mezi desítkou nejdražších měst.

Na základě koaliční dohody ZM přijalo několik usnesení, která jasně ukazují výše uvedené směřování ve vodohospodářské oblasti.

Místostarosta Jiří Mikula (PROTO) se už v minulém volebním období jakožto opoziční zastupitel věnoval problematice vody a upozornil v ní hned na několik zásadních bodů ve fungování VHS Turnov, které nejsou v souladu se zájmy turnovských občanů. Pan Mikula k tomu dodává: „Chceme i nadále udržet celistvost VHS Turnov, jsme připraveni být nadále solidární s menšími obcemi ve svazku VHS Turnov, zároveň ale jako řádní hospodáři a zástupci turnovských občanů musíme hájit jejich zájmy a nesouhlasi´me s navrhovany´m rozsˇi´rˇeni´m vy´konny´ch pravomoci´ ředitele svazku na u´kor jiny´ch orga´nů  (zejme´na předsedy RS, rˇeditele, ale i dozorcˇi´ rady VHS), nebotˇ toto povazˇujeme za prˇi´stup, jezˇ jde proti původni´mu duchu a u´cˇelu stanov a je v rozporu se za´jmy a koncepci´ cele´ho sdruzˇeni´, kdy nejsou respektova´ny za´kladni´ principy vyva´zˇene´ho vymezeni´ působnosti jednotlivy´ch orga´nů  VHS tak, aby byl zajisˇteˇn efektivni´ vy´kon funkci´, k nimzˇ jsou tyto orgány určeny. Proto úpravu stanov navrženou VHS nemůžeme přijmout.“

Mezi koaličními partnery v tomto nepanovala jasná shoda. Proto, aby bylo dosaženo výše uvedeného, Jiří Mikula jako důkaz závažnosti přijetí úpravy stanov navíc nabídl k dispozici svůj post místostarosty, přičemž se bude nadále vodohospodářskému tématu věnovat coby předseda výboru pro vodohospodářský majetek. Stejně tak se bude věnovat koncepci sportu jako předseda sportovního výboru.

V závěru bychom rádi poděkovali panu Ing. Milanovi Hejdukovi za 25 let jeho práce ve funkci předsedy rady sdružení VHS Turnov. I když jsme se myšlenkově rozcházeli v pojetí dalšího směřování VHS Turnov, rozsahu investic, respektujeme jeho práci vykonanou na vodohospodářské infrastruktuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …