Vyškov: Dny památek 2021 - prohlídky, besedy, mincovna i Knechtová

05.09.2021 7:35 | Tisková zpráva

Vernisáž výstavy s vojenskou tematikou ve sklepích pod hřbitovem, beseda nad starými fotografiemi na staré faře, pestrý dobový program v zámecké zahradě, a především otevřené a oživené památky, které nejsou veřejnosti běžně přístupné. Pomyslným otvírákem pak budou páteční koncerty na Masarykově náměstí, které se staly nedílnou součástí programu Dnů památek – Dnů evropského dědictví.

Vyškov: Dny památek 2021 - prohlídky, besedy, mincovna i Knechtová
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Tradiční akce se bude ve Vyškově konat od pátku 10. do neděle 12. září s tím, že ještě v pondělí čeká na zájemce historická přednáška. Vyškov, který si letos připomíná 880 let od data první písemné zmínky o městě, tak zažije pestrý prodloužený víkend. A hned v pátek se bude z pódia víc než kdy jindy ozývat jazyk našich východních sousedů. Představí se totiž zpěvačka a skladatelka Katarína Knechtová a rocková kapela Desmod. „Jde o známé slovenské interprety, věřím, že si Vyškované cestu na náměstí najdou. Předcházet jim již tak trochu tradičně bude skupina Tempus, která hraje rock vycházející z původních středověkých melodií,“ informoval Luboš Kadlec, ředitel Městského kulturního střediska Vyškov, které má značnou část víkendového programu na starosti.

Stejně jako loni nebude chybět sobotní dobový program v zámecké zahradě. „Začne hodinu po poledni a nabídne žongléry, šermíře či sokolníka. Pochopitelně nebudou chybět řemeslné stánky, historická hudba či historická mincovna,“ řekl k dobovému programu místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Právě ta bude připomínat kulaté výročí. „Zástupci mincovny přijedou s dobovým stánkem a lisem a zájemci si sami pamětní mince středověkým způsobem vyrobí,“ zmínil místostarosta Kachlík.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

O víkendu se tradičně otevřou brány pamětihodností. „Stejně jako v minulých letech chystáme v případě památek několik ozvláštnění. Například v naší obřadní síni zazní kromě zpěvu příčná flétna. Navíc vůbec poprvé veřejnosti zpřístupníme bývalou vyškovskou synagogu po provedení výměny střešní krytiny, opravě krovu a stropu v interiéru,“ zdůraznil starosta Vyškova Karel Jurka.

Po oba víkendové dny mohou zájemci využít komentovaných prohlídek hřbitova, v neděli se zajímavého komentáře dočkají i v případě Nového zámku. „Seznámí se podrobně s kroky, které souvisejí s plánovanou první fází rekonstrukce,“ připomněl místostarosta Kachlík.

Tradičně se připojuje také Knihovna Karla Dvořáčka či Muzeum Vyškovska se svými programy. Právě muzeum po letech nabízí možnost prohlédnout si kapli sv. Anny se zahradou.

Program v zámecké zahradě pak zpestří ještě jedna netradiční novinka. Objeví se v ní totiž projekt Hvězdárny a planetária Brno v podobě detailních nafukovacích modelů vesmírných těles. „Půjde o osvětlené modely Měsíce a Marsu. Jsou navržené tak, aby byly pro zájemce zajímavé ve dne i po setmění. K dispozici budou v sobotu i neděli vždy od tří hodin odpoledne do pozdního večera. Jde o precizní modely, ze kterých budou mít návštěvníci pocit, že se opravdu jedná o kráterovitou rudou planetu nebo náš Měsíc,“ doplnil ředitel Kadlec.

V sobotu 11. a neděli 12. září budou zpřístupněné tyto památky:
Radnice (věž, obřadní síň, sklepy), farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, Muzeum Vyškovska, kaple sv. Anny, bývalá synagoga, Hřbitovní kostel, hřbitov ve Vyškově – výstava ve sklepení a komentované prohlídky, kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Rychtářově, kaple Panny Marie Vranovské v Nosálovicích, kaple sv. Cyrila a Metoděje (Strachotínka) v Hamiltonech.

V neděli bude otevřený židovský hřbitov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…