Vyškov: Fádní interiér mizí, restaurování stěn v synagoze přináší své plody

06.12.2022 21:23 | Tisková zpráva

Hotovo by mohlo být v roce 2024, záležet bude především na dostupnosti peněz. První ze stěn má nicméně restaurování výmalby za sebou. Řeč je o jedné z dominant Masarykova náměstí, bývalé synagoze, v jejímž případě se veřejnost vůbec poprvé seznámila s výsledky pečlivé práce restaurátorů.

Vyškov: Fádní interiér mizí, restaurování stěn v synagoze přináší své plody
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zájemci se o jejich úsilí přesvědčili během Dnů památek – Dnů evropského dědictví. Od té doby posloužila i kulturním setkáním, naposledy třeba před pár dny Adventnímu koncertu žáků Základní umělecké školy Vyškov. Poté co byla synagoga z podnětu města coby vlastníka prohlášena Ministerstvem kultury České republiky v roce 2019 za kulturní památku, mohlo se přistoupit za významného dotačního přispění k její celkové obnově.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

„Hovoříme o Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Po opravě stropu v interiéru, krovu a výměně střešní krytiny jsme mohli přistoupit k restaurování výmalby na stěnách. V souvislosti s opravou stropu proběhl průzkum nátěrových a omítkových vrstev, který sice neodhalil žádnou dekorativní výmalbu na stropě, avšak prokázal, že na stěnách se dříve nacházela. Potvrdila to také historická fotografie nalezená v archivu Národního památkového ústavu,“ popsal referent pro památkovou péči městského úřadu Petr Bařinka.

Město se tedy rozhodlo přistoupit k restaurování výmalby. „Loňská první etapa obnášela pouze přípravu povrchu pro restaurování výmalby na jedné ze stěn interiéru. Teprve druhá letošní etapa zahrnuje kromě přípravy povrchu pro obnovu na dalších plochách také již samotné restaurování, a to na stěně směrem k sousednímu objektu. Výsledek vypadá velice hezky, a povyšuje tak bývalou synagogu na důstojnější prostor,“ ocenil místostarosta Vyškova Josef Kachlík s tím, že právě pouze díky tomu, že byl objekt prohlášený za kulturní památku, mohlo město dosáhnout na dotační prostředky.

Místostarosta Kachlík doplnil, že loňská etapa stála 400 tisíc korun, z toho 245 tisíc uhradila avizovaná dotace. Letošní příprava povrchu všech zbývajících ploch, kromě ostění kruhového okna ve východní stěně, a samotné restaurování výmalby na severní stěně celkově vyšlo na 1,4 milionu, dotační titul přispěl 665 tisíci korunami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…