Vyškov: Kříž na rozcestí v Opatovicích získává nový kabát

26.10.2019 19:24

Na jaře letošního roku radní města prostudovali návrh možností rozvoje péče o památkové objekty ve Vyškově. V minulých několika letech totiž město platilo menší i rozsáhlejší opravy kaplí, soch, božích muk nebo křížů ze svého rozpočtu.

Vyškov: Kříž na rozcestí v Opatovicích získává nový kabát
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Průběžně se ovšem daří získávat také mimorozpočtové prostředky, a to dotace z rozpočtu Jihomoravského kraje, z ministerstva obrany či z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Proto jsou možnosti širší.

Radní tak vzali na vědomí směr, kterým by se péče o památkové objekty měla ubírat, a debatovali o jednotlivých investicích.

Jedním z prvních reálných kroků je zrestaurování kříže na rozcestí v Opatovicích, nedaleko vjezdu do místní části ve směru od Dědic. Jde o prostranství, které se v loňském roce dočkalo výraznější úpravy v podobě doplnění laviček, odstranění přerostlé zeleně i výsadby nové a vybudování přístupových chodníků. „Prostor je tak víc otevřený a vyčištěný, místní vybízí k odpočinku i rozjímání. Dalším logickým krokem bylo zrestaurování kříže. Jedná se o litinový kříž na kamenném podstavci z roku 1882. Obehnaný je železnou ohrádkou,“ popsal vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Objekt je podle jeho slov v silně narušeném stavu. „Zásah spočívá v kovářských pracích, zlacení korpusu Krista, Panny Marie a nápisových tabulek plátkovým zlatem, ve slepení poškozených kamenných prvků a zpevnění nerezovými čepy nebo ve zvýraznění nápisu na podstavci,“ vyjmenoval vyškovský místostarosta.

Práce za 92 tisíc korun zajišťuje umělecký pozlacovač Alois Póč. Hotovo má být do konce října. Nejde o jediný kříž v místní části. Při vjezdu do Opatovic od Dědic po pravé straně je již restaurování jiného kříže hotové. Náklady se vyšplhaly na 50 tisíc korun.

V plánu je rovněž zrestaurování kříže v Nosálovicích pod čerpací stanicí, který bohužel přitahoval vandaly. Jeho podstatná část nicméně zůstala zachovaná. Po celkovém zrestaurování dojde k jeho přesunu na jiné místo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…