Vyškov: Mateřská škola Sochorova přivítá víc dětí, vyrostou dva pavilony

14.02.2023 15:47 | Tisková zpráva

Mateřskou školu Sochorova navštěvuje zhruba 60 dětí ve třech třídách, přibýt mají další dvě pro 48 dětí. Právě rozšíření kapacit mateřinky je nosnou investicí města pro letošní rok. Počítá s výstavbou dvou nových jednopodlažních pavilonů.

Vyškov: Mateřská škola Sochorova přivítá víc dětí, vyrostou dva pavilony
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Oba pavilony jsou dispozičně navržené téměř identicky. V každém objektu se počítá s 24 místy. Vlna silných populačních ročníků sice odezněla, potřeba nových míst v mateřských školách ale nekončí. „Potíže s umisťováním dětí se logicky zvyšují s rozvojem aktuální bytové výstavby ve městě. V minulém volebním období jsme problematiku opakovaně řešili a vybírali vhodné objekty k rozšíření. Novostavba doplní stávající provoz mateřské školy, vzniknou dvě plnohodnotné třídy se zázemím. Obě budou navázané novou spojovací chodbou se stávajícími pavilony,“ potvrdila vyškovská starostka Karin Šulcová s tím, že rozměrná zahrada se příliš nezmenší, děti rovněž nepřijdou o její herní vybavení.

Za projektovou dokumentaci město zaplatilo 690 tisíc korun. Rozšíření má podle projekčních nákladů stát zhruba 43 milionů a představuje klíčový investiční výdaj rozpočtu města na rok 2023. S dalším 1,2 milionem korun se počítá na vybavení nových prostor.

Anketa

Má obžalovaný Dominik Feri vaše sympatie?

3%
96%
hlasovalo: 8117 lidí

Pod základovou železobetonovou deskou budou muset dělníci z jižní strany svažitého pozemku dorovnat terén. Hlavní stavba je navržená z ucelených jinde předvyrobených modulů. Velikost a vnitřní uspořádání nových pavilonů bude velmi podobné stávajícím objektům. V každém z nich bude největší prostor zabírat plně vybavená herna, prosvětlená bude vždy pěti okny. Pobytové místnosti jsou obrácené k jihu a prosluněné i z východní a západní strany.

V prostoru se budou děti stravovat, počítá se v něm i s rozkládáním a skládáním lehátek na spaní. Z herny se dostanou přímo do umývárny a na toaletu i na zahradní terasu. „Projektant coby jakýsi bonus navrhl pobytové terasy pro děti provozně navazující na vnitřní herny. Dětem nabídnou možný pobyt ve venkovním prostředí i při deštivém počasí, protože součástí návrhu je i zastřešení elektrickým baldachýnem,“ popsal místostarosta města Karel Jurka.

Stávající mateřská škola se nachází v klidné lokalitě, je obklopená sídlištní zástavbou, a tím pádem vykazuje dostatečnou poptávku. Jde o komplex tří jednopodlažních objektů spojených chodbou. Má vlastní kuchyni, ze které stravu kuchařky rozvážejí vytápěnou chodbou do jednotlivých pavilonů. Mateřinka vyrostla v roce 1979 původně jako závodní školka.

Součástí investice je i nové parkoviště pro rodiče přivážející děti do školky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…