Vyškov: Město nadále výborně hospodaří. Stále je bez dluhů

26.05.2019 11:48

Všímají si i jiní. Vždyť například výsledky rozsáhlého výzkumu Město pro byznys již několik let po sobě zařazují město, co se zadluženosti týče, mezi nejlepší v Jihomoravském kraji. Vyškovu se dařilo i v loňském roce. Dál tak platí, že hospodářská politika města vykazuje výborné ekonomické výsledky. Poukázal na to vyškovskými zastupiteli schválený závěrečný účet města.

Vyškov: Město nadále výborně hospodaří. Stále je bez dluhů
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Hospodaření Vyškova skončilo stejně jako v minulých letech velmi pozitivně, a to kladným výsledkem ve výši 78 milionů korun, přičemž letos zbývá ze závazků roku 2018 profinancovat 16 milionů. Volné disponibilní zdroje z výsledku hospodaření roku 2018 jsou tak ve výši 62 milionů korun.

Právě z částky 62 milionů již bylo v rámci schváleného rozpočtu na rok 2019 zapojeno 21 milionů, k možnému dalšímu použití z hospodaření loňského roku tedy zůstává 41 milionů korun. „Opět jde o důkaz výborné ekonomické kondice města. A to hovoříme pouze o loňských číslech. Pokud bychom připomněli předchozí roky, bavíme se o sumě 140 milionů korun volných zdrojů. Všem, kteří se na vzorném hospodaření města podíleli a podílí, patří poděkování. Vyškov navíc dlouhodobě nemá žádné cizí zdroje, takže nadále patříme mezi málo měst, které si poradí bez půjček a úvěrů,“ upozornil starosta Vyškova Karel Jurka.

Na loňském kladném výsledku se mimo jiné podílelo překročení daňových příjmů o 8 milionů, kdy hovoříme zejména o daních z příjmů ze závislé činnosti, i zůstatek nespotřebovaných rezerv vytvořených v rámci loňského rozpočtu.

Z celkového objemu výdajů ve výši 504 milionů šlo 28 procent na investice. Peníze putovaly například do regenerací sídlišť Dukelská a Smetanovo nábřeží, vznikla víceúčelová hřiště v Hamiltonech a Rychtářově, volnočasové a streetworkové vybavení u zimního stadionu, dále prostředky směřovaly na dokončení přesunu městské policie do objektu v Žižkově ulici, obnovy prostoru za zámkem nebo do opravy Masarykova náměstí. Město se navíc významně podílelo na investicích ve svých mateřských a základních školách i dalších příspěvkových organizacích. Právě ty z loňského rozpočtu ukrojily zhruba 22 procent celkových výdajů, řečí čísel šlo o 110 milionů korun. Město rovněž výrazně podporuje neziskový sektor. Dotace neziskovým organizacím přesáhly 12 milionů a dotace na registrované sociální služby byly loni ve výši 4 milionů korun.

Starosta Jurka zdůraznil, že bez spolupráce napříč odbory městského úřadu a příspěvkových organizací města, jež přináší úspory a kvalitní plánování veškerých investic, včetně možnosti rozumného zapojení dotací, by město velmi dobrých dlouhodobých výsledků dosahovalo jen velmi stěží. „Víme, že trend ekonomického růstu nemusí být podle předpokladů odborníků v příštích letech tak výrazný jako doposud, proto bude naší snahou i do budoucna hospodařit uvážlivě a prostředky uspořené v minulých letech chceme využít na smysluplné  projekty,“ doplnil vyškovský starosta.

Závěrečný účet města schválili vyškovští zastupitelé druhý květnový den na svém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…