Vyškov: Město získalo další dvě zelené dotace

02.05.2021 14:56

Dva roky po předložení investičního záměru vyškovským radním dostal nápad odboru životního prostředí zelenou. Město totiž získalo dotační podporu z Operačního programu Životní prostředí na pás zeleně na dohled od Sídliště Osvobození. Projekt, nazvaný Zelený pás Letní pole, dostal dotaci ve výši 3 miliony a 470 tisíc korun.

Vyškov: Město získalo další dvě zelené dotace
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Odhad celkových nákladů činí 4,2 milionu korun, rozdíl by doplatilo město. Zhruba tři stovky metrů od sídliště vzdálený pás má být široký 25 metrů a mají v něm růst druhově pestré stromy, keře a tráva. Vlastníkem pozemků je město. „V lokalitě se nachází jeden z nejrozsáhlejších spojitých polních komplexů v okolí Vyškova bez existence jakékoli zeleně s výjimkou zemědělských plodin. Plochu jsme vybrali pro omezení půdní eroze, prašnosti i pro zkvalitnění životních podmínek v blízkém okolí,“ vyjmenoval vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Po zvolených pozemcích se dá podle jeho slov propojit polní cesta podél protierozního opatření s jímacím územím mezi nemocnicí a Drnovicemi. Má jít o výsadbu původních dřevin. Celou plochu bude kvůli zvěři chránit lesnické pletivo.

Stejnou radost pak mají zástupci radnice z úspěchu dalšího zeleného projektu nazvaného Lokální biocentrum nad Dědicemi. Také ten má posílit přirozené funkce krajiny. Akci je možné rozdělit na etapy. První počítá s hektarovou plochou, v jejím případě jsou pozemky ve vlastnictví města. Pro další etapy bude nutné vykoupit či směnit pozemky jiných vlastníků. Celkově se počítá s biocentrem o výměře zhruba tří hektarů.

Rozsáhlá plocha zeleně na okraji Dědic počítá stejně jako v prvním případě s výsadbou původních dřevin o zhruba metrové výšce. O jejich počtu a druhovém složení rozhodne projektová dokumentace.

Město získalo ze stejného programu dotaci ve výši 2 miliony a 140 tisíc korun. „Předpokládané náklady pro první etapu činily 2,2 milionu, uvidíme tedy, jaký bude nakonec podíl města,“ doplnil místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…