Vyškov: Místní poplatky za odpady a psy zůstávají stejné

08.01.2020 8:31

Hlouběji do peněženek Vyškované v případě poplatků za svoz komunálního odpadu a ze psů letos znovu nesáhnou. Částky zůstávají na stejné výši jako v loňském roce. V případě svozu odpadu jde o stejnou sumu již od roku 2013, tedy 580 korun na osobu a rok.

Vyškov: Místní poplatky za odpady a psy zůstávají stejné
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Správcem poplatku je Městský úřad Vyškov, konkrétně odbor životního prostředí. Sazba místního poplatku je tvořená ze dvou částek. První, která je paušální, může dosáhnout výše až 250 korun. Druhá zahrnuje skutečné náklady města předchozího kalendářního roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu za osobu a kalendářní rok. Ve Vyškově dosáhly v roce 2018 výše zhruba 462 korun. Orgány města se přesto rozhodly sumu ponechat na stávající částce 580 korun. Výše úlevy od poplatku rovněž zůstává na stávající úrovni 290 korun. Koho se úlevy a případná osvobození od poplatku týkají, je uvedeno v obecně závazné vyhlášce města Vyškova č. 5/2019, kterou je možné nalézt na webových stránkách www.vyskov-mesto.cz. Splatnost místního poplatku je do 30. dubna 2020.

Včas nezaplacené poplatky může správce zvýšit až na trojnásobek. Dlužná částka aktuálně přesahuje 5,6 milionu korun. „Nedoplatek u některých dlužníků trvá bohužel už od roku 2002 dosud a stále jej každý rok za nezaplacení v termínu navyšujeme. Apelujeme tedy na všechny, aby řádně a včas zaplatili,“ upozornil místostarosta Vyškova Josef Kachlík. U poplatníků (fyzických osob) není rozlišováno mezi těmi, kteří mají trvalý pobyt v obci, a cizinci, nově je poplatníkem fyzická osoba přihlášená v obci, tedy včetně přihlášených cizinců.

Právě přihlášených cizinců se týká i poplatek ze psů. Částky zůstávají stejné. Ve Vyškově je základní sazba 360 korun, lidé za psa umístěného v obytném domě zaplatí 1000 korun. Nově platí snížená sazba pro poplatníky starší 65 let, za zvíře zaplatí 200 korun, za případné další rovněž 200 korun. Podrobné informace se majitelé dozvědí z obecně závazné vyhlášky města Vyškova č. 6/2019 rovněž umístěné na webu města. Novelou zákona o místních poplatcích se zároveň zjednodušuje pro poplatníka způsob ohlašování údajů (jméno, příjmení, místo přihlášení apod.) tak, že si je správce poplatku zjistí sám z rejstříků nebo evidencí, do nichž má automatizovaný přístup. Poplatek ze psů musejí Vyškované zaplatit do 31. května 2020. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…