Vyškov: Modernizace kina začala, na své si přijdou i zamilovaní

30.07.2021 7:35

Myšlenka modernizace kina Sokolský dům je poměrně stará. A pokračování započaté realizaci stálo v cestě hned několik překážek. Nyní je ale záměr zase blíž k tomu, aby si diváci kužel světla protínající ztemnělý sál vychutnali na pohodlných sedačkách i s lepším obrazem. Divácky nejatraktivnější část rekonstrukce aktuálně probíhá, práce vyjdou na téměř 8,7 milionu korun včetně DPH.

Vyškov: Modernizace kina začala, na své si přijdou i zamilovaní
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Na starosti je má bratislavská společnost AkuDesign, s. r. o. Nejvýraznější a logicky nejnákladnější etapa zůstávala s ohledem na daňové propady v důsledku koronavirové krize s otazníkem. Na letošní rok ji ale nakonec odsunulo loňské zrušení řízení, protože jeho jediný účastník odstoupil. Nyní už v cestě podle Luboše Kadlece, ředitele Městského kulturního střediska Vyškov, které má kino ve správě, nic nestojí. „Na podzim proběhla aktualizace a revize původního výkazu výměr k modernizaci interiéru kinosálu. Její aktualizace byla nutná pro nové podklady do dalšího zadávacího řízení pro letošní etapu. Nabídku od zhotovitele akce radní na jaře schválili,“ připomněl ředitel Kadlec ke kompletní renovaci velkého sálu, která počítá s pevným hledištěm.

Dojde k celkové výměně stávajícího zařízení, ať už jde o akustické obložení, které bude mít nejmodernější prvky, pevná čalouněná sedadla či o rozšíření projekčního plátna. „Systém bude rovněž nachystaný na další upgrade, protože filmový průmysl jde v případě digitálních technologií neustále dopředu. Budeme připravení na další zdokonalování techniky, zvukové i obrazové,“ přiblížil ředitel.

O komfort návštěvníků bude podle něj dostatečně postaráno. Na několika místech sálu budou dvojsedadla, například pro páry. „Zvýší se rozměr sedaček i výška opěráku. Nadstandardních sedaček bude nakonec sedm, a to v posledních řadách sálu. V první řadě se pak objeví demontovatelné sedačky pro místa invalidů. Počítáme, že pevné hlediště celkově nabídne 251 kusů pohodlných sedaček,“ zopakoval místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Letošní zásahy rovněž počítají s doplněním sálu o akustické prvky i s LED osvětlením. „Kino se stane konkurenceschopnější multiplexům. Diváci totiž na podzim ocení také větší projekční plochu, která zajistí lepší odrazivost a obrazovou kvalitu. K novému plátnu bude rovněž nutná výměna všech stávajících maskovacích opon, obměny se dočkají i staré jevištní opony,“ vyjmenoval místostarosta Kachlík. Rozdíl v úhlopříčce starého a nového plátna bude víc než metrový.

Práce odstartovaly v květnu, trvat budou čtyři měsíce. „V září tak přivítáme první milovníky stříbrného plátna. Snad to pandemie dovolí, i když s nasazováním filmových premiér jsou distributoři zatím stále opatrní. Samozřejmě všichni víme, že kina byla velkou část loňského i letošního roku zavřená. Výrazně se proměnila strategie filmových studií, pokračují streamovací platformy, aby se filmy k divákům nějakou cestou dostaly. Pevně ale věřím, že se lidé na návrat do kin těší a budou je podporovat. Hlavně to naše,“ usmíval se vyškovský starosta Karel Jurka.

Rozsáhlá rekonstrukce objektu odstartovala v roce 2019 opravou kotelny. Skončí příští rok. Radní a následně zastupitelé města už dříve rozhodli, že se finální etapa bude týkat především nákupu moderní projekční technologie a výměny výtahu, obměnou projde také šatna.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…