Vyškov: Nádražní - smíšená stezka, nový přechod i lepší parkování

27.04.2021 15:47

Důležitá ulice, kterou jako první vidí cestující, kteří projdou areálem vlakového nádraží. Stavební úpravy Nádražní ulice platí za největší městskou investici letošního roku. Stavebně-technický stav povrchu tělesa vozovky je roky nevyhovující. Problém je také s nedostatkem parkovacích stání a jejich kvalitou.

Vyškov: Nádražní - smíšená stezka, nový přechod i lepší parkování
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Letos rovněž proběhne výměna nevhodných přípojek sítí, počítá se také s výměnou a jiným řešením veřejného osvětlení i stromové zeleně. A pochopitelně s opravou chodníků. Zásahy se dotknou celé ulice, od křižovatky u nádraží s ulicemi Svatopluka Čecha a II. odboje po světelnou křižovatku u administrativní budovy po bývalém okresním úřadu (dnešní Central Vyškov).

„Jedná se o nosnou investici letošního roku. Je to důležitá ulice, kterou vidí jako první návštěvníci města přijíždějící vlakem. Ulice je ve špatném stavu, je nutné přistoupit k obnově povrchů vozovky a chodníků. Pracovali jsme s několika variantami, cílem stavebních zásahů je jednoznačné uspořádání prostoru s ohledem na potřeby dopravy: motorové i statické. Nepochybně chceme zlepšit také komfort cyklistů a chodců,“ vyjmenoval vyškovský starosta Karel Jurka.

Investice totiž počítá se smíšenou třímetrovou stezkou pro chodce a cyklisty, která propojí centrum Vyškova s vlakovým nádražím, aniž by docházelo ke kolizím s motorovou dopravou. Dodatek k investičnímu záměru, který řeší právě stezku pro chodce a cyklisty, radní města projednali na podzim loňského roku.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí

„Šlo nám o propojení stávající sítě cyklostezek. Smíšená stezka povede po pravé straně ulice ve směru od centra k nádraží, které logicky považujeme za důležitý dopravní uzel. Na levé straně zůstane chodník, samozřejmě opravený,“ přiblížil místostarosta Vyškova Roman Celý.

Začátek úseku nově řešené části pak bude u přechodu pro chodce světelné křižovatky Brněnská x Nádražní, konec potom napojením na stezku v ulici Pod Újezdem u gymnázia. „V dané lokalitě zvýšíme bezpečnost pěší a cyklistické dopravy. Stávající chodník předláždíme a rozšíříme. Půjde o nový, zhruba šedesátimetrový úsek,“ poznamenal místostarosta Celý s tím, že jeho povrch bude tvořit betonová zámková dlažba.

Změní se rovněž parametry křižovatky u vlakového nádraží, na které se denně krkolomně vyhýbají řidiči autobusů. Přednádražní prostor před budovou železniční stanice prošel rekonstrukcí v roce 2014. „Sice podle projektantů splňuje normy, ale v praxi dostačující není, pokud přes něj jezdí autobusy. Oblouk po levé straně ve směru k nádraží proto mírně upravíme,“ slíbil vyškovský místostarosta.

Novinkou v ulici bude také přechod pro chodce. „Vyroste na úrovni Jiráskovy ulice. Vyhodnotili jsme, že v křížení s ní přechází velký počet lidí včetně školáků,“ zmínil starosta Jurka. Připomněl, že práce začnou v polovině roku.

Změní se rovněž uspořádání světelné křižovatky. Velkým tématem pak byla úprava zeleně. „Jednou z priorit bylo, abychom do ní co nejméně zasahovali. Kde to bude v alejích možné, vytvoříme kolmá parkovací místa. Náhradní výsadba pak počítá se třinácti kusy lísek tureckých a dvěma lípami srdčitými,“ doplnil místostarosta Celý.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …