Vyškov: Odpočinek pod lípami. Na náměstí jsou už i stojany na kola

16.09.2020 13:07

Kompletní výměna dlažby, instalace velkého množství kabelových chrániček, navýšení počtu kamer, které snímají podstatně větší území centra města, zvýšení počtu trvalkových záhonů i osazení velkých mobilních kontejnerů s okrasnými letničkami.

Vyškov: Odpočinek pod lípami. Na náměstí jsou už i stojany na kola
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Masarykovo náměstí dál prochází postupnými proměnami. Na řadu se nyní dostalo také nové posezení a jednotné stojany na kola.

Těch je deset a od začátku září jsou nainstalované u sl oupů veřejného osvětlení. Jedná se o stabilní ocelovou konstrukci vyrobenou z trubky o průměru 60 milimetrů pro maximální odolnost proti vandalům. Detail v podobě piktogramu kola jasně značí, k čemu je kruh určený. „Robustní opěrný cyklostojan jsme nechali nainstalovat vždy na hranu chodníku s umístěním kola rovnoběžně s obrubníkem. Každý stojan je možné osadit dvěma kusy kol. I obyčejné stojany na kola spoluurčují kvalitu prostředí. Myslím, že jsme vybrali esteticky poutavé prvky,“ prohlásil místostarosta Vyškova Roman Celý. Nový mobiliář stál zhruba 45 tisíc korun.

Při celkové rekonstrukci chodníků stojany z centra města logicky zmizely. Po výměně dlažby se z iniciativy některých majitelů nemovitostí vracely zpět různé typy stojanů. Navíc se objevovaly v rozporu s vyhláškou týkající se zabezpečení bezbariérového užívání staveb.

Druhým zatra ktivněním centra Vyškova jsou dvě nová posezení v horních rozích náměstí. Instalovaná jsou pod lípami nedaleko vstupu na městský úřad a ve směru k Sušilově ulici. V obou případech se jedná o trojici dřevin. Radnice tak využila přírodního zastínění. „Lipové koruny jsme zespodu upravili, aby větve lidem nevadily, a umístili pod ně architektonicky zajímavě řešené lavičky, které kolemjdoucím poskytnou odpočinek i stín. Jedná se tříramenné betonové sestavy. Jsou v bílé barvě se sedáky v imitaci lakovaného dřeva. Jde o pěkný pohledový materiál, posezení pomůže nejen starším lidem schovat se na chvíli před sluncem,“ řekl místostarosta Celý. Zakončené jsou mělkými kruhovými žardiniérami s výsadbou okrasných keřovitých dřevin. Lavičky zatížily městský rozpočet 140 tisíci korunami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.