Vyškov: Plánovaná rekonstrukce autobusového nádraží startuje

07.07.2019 12:47

Staveniště je několik dní předan é, v pondělí 8. července začínají hlavní práce. Zásadní a cestujícími dlouho očekávaná přestavba vyškovského autobusového nádraží startuje.

Vyškov: Plánovaná rekonstrukce autobusového nádraží startuje
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Výsledkem má být centrální zastřešení před výpravní budovou i rekonstrukce ostrůvků s liniovým zastřešením. A celkově důstojnější prostředí při čekání na spoj.

Platí rovněž to, že stěžejní práce proběhnou o prázdninových měsících, kdy je snížený provoz. Autobusová stání už nebudou orientovaná kolmo k hlavní budově. „Schéma nádraží se nám tedy razantně změní. Počítáme s 12 odjezdovými stáními, z nichž první budou pod centrálním zastřešením, a pak tři nástupní ostrůvky vždy se třemi stanovišti pro autobusy. Ostrůvky budou liniově za střešené. Centrální zastřešení prostoru před budovou bude spočívat v ocelové konstrukci s centrálním prosvětlením. Proběhne i  úprava hlavní budovy, kde dojde k přesunutí místnosti řidičů do jiných prostor. Veřejnost jistě uvítá zvětšení plochy pro čekárnu,“ sdělil ředitel společnosti KRODOS SERVIS a.s., která autobusové nádraží provozuje, Petr Lhotský.

Plánovaná rekonstrukce autobusového nádraží

Dojde rovněž k úpravě p arkovacích míst pro autobusy a pro služební auta. V ulici Jiřího Wolkera vznikne 24 veřejných stání, statická doprava už bude v režii města, které zvažuje i krátkodobá parkovací stání Kiss and Ride, tedy Polib a jeď, která poskytnou prostor pro krátké zastavení. „Práce máme rozdělené na etapy, závěrečné stavební zásahy na plochách mají být hotové na konci října. Začínáme inženýrskými sítěmi a povrchy, následovat bude zastřešení nejprve ostrůvků, poté od září prostoru u hlavní budovy, v jehož případě hovoříme o zhruba tisíci metrech čtverečních,“ zmínil ředitel společnosti Lhotský s tím, že chybět nebudou nové označníky zastávek, lavičky, stojany na kola nebo odpadkové koše. Ukončení všech prací má proběhnout do konce letošního roku.

Stavební práce probíhají za provozu nádraží, po dobu rekonstrukce se budou v jeho prostoru pohybovat označení informační pracovníci, kteří cestujícím poradí a navedou je, kam mají jít. Dopravci budou navíc po domluvě s vedením Vyškova po dobu rekonstrukce nádraží nechávat autobusy stát po pravé straně Brněnské ulice ve směru do centra města.

Vedení radnice přestavbu se zástupci společnosti mnohokrát projednávalo, dlouho plánovanou rekonstrukci areálu vítá. „J e to čistě soukromá akce firmy KRODOS. Změny jsou výrazné, jde o krok ke zpříjemnění celého prostoru, který není nejmalebnější. Došlo k šířkovému i délkovému zvětšení přístřešků, za což jsme rádi. Se zástupci společnosti jsme v kontaktu, o jednotlivých bodech ke vzájemné spokojenosti jednáme,“ poznamenal vyškovský starosta Karel Jurka.

O rekonstrukci nádraží se hovoří několik let. Soutěž na dodavatele prací proběhla už loni, nabídky firem ovše m převýšily odhadovaný rozpočet. Projekt tak prošel revizí. Z něj zatím vypadnul komerční objekt, ve kterém mají být služby pro cestující, například občerstvení. V letošních plánech není, počítá se s ním na příští rok. „Letošní práce přinesou pro cestující určitou zátěž, za případné nepříjemnosti spojené s opravou se předem omlouváme,“ uzavřel ředitel Lhotský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…