Vyškov: Po létě se žáci vrátili do vylepšených škol. Hala má moderní osvětlení

03.10.2023 13:10 | Tisková zpráva

Mateřská škola Puškinova si ke svým kulatým narozeninám nadělila několik menších, přesto podstatných investičních akcí. Když vedení mateřinky nechalo před téměř deseti lety dle platné legislativy navýšit počet toalet a umyvadel, vedení vodovodního potrubí či obklady a dlažby zůstaly z finančních důvodů původní. To se nyní změnilo.

Vyškov: Po létě se žáci vrátili do vylepšených škol. Hala má moderní osvětlení
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Stavební zásahy do sociálního zařízení u jedné ze tříd zahrnovaly výměnu toalet, opravu sprchového koutu, výměnu obkladů a dlažby včetně vyrovnání stěn a podlah. Investice přesáhla 405 tisíc korun. „Řemeslníci ještě ve sprše instalovali lištu pro odtok vody, v umývárně pak kanálek. Nad umyvadly jsou nově zrcadla. Při vstupu jsme pak mysleli na přechodovou lištu,“ doplnila ředitelka Ivona Henrichová s tím, že mateřská škola je v provozu od září roku 1963.

Do další šedesátky tak vstoupila i se zateplením stropů v půdním prostoru minerální vatou, protože v prvním poschodí školky docházelo ke vzniku nadměrné vlhkosti a kondenzaci vodních par. Práce stály téměř 290 tisíc korun.

Proměnou prošly přes letní prázdniny i další budovy vyškovských mateřských a základních škol. Na chodbách a ve třídách byly ovšem slyšet údery kladivy či zvuk vrtaček v menším rozsahu, alespoň co se výše investic týče.

Někde tak pořizovali plynový sporák či kotel nebo kupovali konvektomat, měnili několik oken či nábytek i modernizovali kamerový nebo čipový systém. „Stav našich příspěvkových organizací je na vysoké úrovni. Samozřejmě stále je co vylepšovat. Za stěžejní prázdninové investiční akce platíme každoročně miliony korun, i když ta nejnákladnější skončila ještě na jaře, konkrétně rekonstrukce střechy Základní a mateřské školy Letní pole. Samozřejmě už zároveň debatujeme o investicích, které budou součástí návrhu rozpočtu na rok 2024,“ zmínil vyškovský místostarosta Karel Goldemund.

Investice do MŠ a ZŠ

Základní škola Nádražní pak mimo jiné pokračovala s opravou vodovodního systému, která se týkala druhé poloviny rozvodů v suterénu školy. Průzkum stavu kanalizace odhalil drobné trhliny, bylo proto nezbytné dokončit celou opravu rozvodů vody. Práce vyšly na 845 tisíc korun.

Podstatná byla rovněž instalace závory u horní brány při Základní škole Purkyňova. Příjezdová komunikace je totiž plná aut, která v místě nemají co dělat. Omezit provoz na ní má právě nová závora.

Součástí školy je rovněž sportovní hala, která loni oslavila dvacáté výročí. „Přibývalo v ní ovšem oprav výbojkového osvětlení. Vzhledem k tomu, že práce probíhají ve výškách, bývaly poměrně nákladné. S ohledem na stáří jsme zároveň problematicky sháněli potřebné náhradní díly. V průběhu léta tak došlo k osazení nových 28 kusů LED svítidel,“ informoval ředitel základní školy Luděk Höfer. Od výměny si slibuje úsporu při provozu i za méně časté opravy. Práce přesáhly 230 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…