Vyškov: Přínos pro cyklisty i řidiče. Práce v Nádražní ulici začaly

20.10.2021 10:11 | Tisková zpráva

Téměř jedenadvacet milionů korun uvolňuje vyškovská radnice do stavebních úprav Nádražní ulice. Zásahy se dotknou celé ulice, od křižovatky u nádraží s ulicemi Svatopluka Čecha a II. odboje po světelnou křižovatku u administrativní budovy po bývalém okresním úřadu. Chodci a řidiči musejí počítat s několikaměsíčními omezeními. Část prací proběhne letos, část na jaře příštího roku.

Vyškov: Přínos pro cyklisty i řidiče. Práce v Nádražní ulici začaly
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Dělníci se zaměří na stavebně-technický stav komunikace, na parkovací stání, chodníky i společnou stezku pro chodce a cyklisty. V těchto položkách je investorem město, u sumy přesahující 3,6 milionu korun za veřejné osvětlení je pak investorem městská společnost VYTEZA.

Samostatnou kapitolou je oprava nevyhovujících domovních kanalizačních přípojek jednotlivých nemovitostí. „Celková cena díla hrazená městem bude proto nižší, a to na základě odečtených nákladů za opravy přípojek, které zaplatí vlastníci jednotlivých nemovitostí,“ poznamenal místostarosta Vyškova Roman Celý s tím, že nejvhodnější nabídka přišla od společnosti EUROVIA CS.

Stavební úpravy ulice začaly v první polovině října, komunikace je od té doby neprůjezdná. Objízdná trasa je vedená přes okolní ulice, uzavírka je naplánovaná do 11. prosince. „Taková byla podmínka Jihomoravského kraje, protože se mění jízdní řády. Kraj vyžaduje, aby od té doby byla místní komunikace průjezdná,“ informoval starosta Vyškova Karel Jurka.

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

Během rekonstrukce ulice je zásobování a přístup k jednotlivým objektům zajištěný z ulic 9. května, Jiráskova, Heydukova a Svatopluka Čecha, Nerudova, Kašíkova. V průběhu investice bude stavební firma používat část parkoviště u prodejny Prior jako zařízení staveniště. „Práce zahájila opravami stávajících domovních kanalizačních přípojek a vybudováním dvaadvaceti nových uličních vpustí na odvodnění vozovky včetně přípojek do hlavního kanalizačního řadu,“ popsal zásahy místostarosta Celý.

Dokončení prací je naplánováno na konec května příštího roku. „Administrativní postup z hlediska povolování stavby a z hlediska výběru dodavatele je u tak rozsáhlé stavby složitý, z toho důvodu se předání staveniště posunulo až na podzim,“ upozornil vyškovský místostarosta.

Záměr počítá s rekonstrukcí celého uličního prostoru. Naplánovaná je obnova vozovky a chodníků, zlepší se možnosti parkování, změní se parametry křižovatky u vlakového nádraží, na úrovni Jiráskovy ulice vyroste přechod pro chodce. Náhradní výsadba zahrnuje lísky turecké a lípy srdčité.

Investice zároveň počítá se smíšenou třímetrovou stezkou pro chodce a cyklisty, která propojí centrum Vyškova s vlakovým nádražím. Obecně v ulicích stoupá počet cyklistů, vyšší investice města do cyklistické infrastruktury jsou tak na místě. „Šlo nám o propojení stávající sítě cyklostezek.

Smíšená stezka povede po pravé straně ulice ve směru od centra k nádraží, které logicky považujeme za důležitý dopravní uzel. Na levé straně zůstane chodník, samozřejmě opravený,“ přiblížil místostarosta Celý. Smíšená stezka začne napojením na stezku v ulici Pod Újezdem u gymnázia, konec bude u přechodu pro chodce křižovatky II. odboje x Nádražní. Půjde o přibližně 305 metrů dlouhý úsek. „Jedná se o jednu z nosných investic tohoto volebního období. Je to důležitá ulice, která je dlouhodobě ve špatném stavu. V dané lokalitě zvýšíme bezpečnost pěší a cyklistické dopravy, postaráme se o lepší komfort řidičů,“ slíbil starosta Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…