Vyškov: Průzkum potvrdil dekorativní výmalbu. Restaurování začalo

25.11.2021 14:05 | Tisková zpráva

Stratigrafický průzkum, tedy průzkum omítkových a nátěrových vrstev. Proběhl v interiéru bývalé synagogy, a zatímco na stropě žádnou dekorativní výmalbu neodhalil, na stěnách už ano.

Vyškov: Průzkum potvrdil dekorativní výmalbu. Restaurování začalo
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Na základě jeho výsledků a poznatků o historickém ztvárnění tak město zadalo vypracování restaurátorského průzkumu a záměru, podle kterého se budou provádět další kroky. 

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Obnovu výmalby bude třeba zajistit v několika etapách. V té první , která bude hotová ještě letos, odborníci provádějí fixace historických vrstev a přípravu povrchu pro finální úpravu. V dalších etapách bude rekonstruována původní podoba interiéru. Všemu předcházela loňská a letošní oprava krovu, výměna střešní krytiny a klempířských prvků i oprava stropu v interiéru synagogy. „Když se připravovala právě oprava stropu, přistoupili jsme k průzkumu nátěrových a omítkových vrstev, kdy nakonec došlo k nálezům původní dekorativní výmalby na stěnách interiéru. Po jednání s odborníky jsme se dohodli na jejich restaurování. Obrátili jsme se na restaurátorku, která již zpracovávala průzkum i záměr, podle kterého chceme postupovat. Zajistíme tím kontinuitu v přístupu k provádění restaurování,“ informoval místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Bývalá synagoga pocházející z roku 1885 se nedávno stala kulturní památkou, což umožnilo zahájit její obnovu s podporou dotačních peněz Ministerstva kultury. Už na předchozích zásazích Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pomáhal. V roce 2020 z něj na opravu krovu, střechy a stropu bývalé synagogy město získalo 800 tisíc korun, letos pak dalších 694 tisíc.

První díl restaurátorských prací zajišťuje společnost Norlin - deco. A dotační podpora také tady trvá. „Restaurování dekorativní výmalby totiž bude stát bezmála 400 tisíc korun, 245 tisíc ale tvoří právě dotace. Dalších zhruba 155 tisíc půjde z městského rozpočtu,“ oznámil referent pro památkovou péči městského úřadu Petr Bařinka s tím, že i v dalších etapách se spolufinancování z dotací předpokládá.

Celkově totiž mají náklady za restaurátorské práce v interiéru bývalé synagogy dosáhnout v průběhu let 3,9 milionu korun. „Je tedy evidentní, že další etapizace celé akce bude záviset na výši dotací získaných v příštích letech,“ zmínil místostarosta. První etapa se uzavře v polovině prosince.

Do objektu bývalé synagogy mohla veřejnost po výrazných investicích na střeše a krovu poprvé při zářijových Dnech památek. „Strop v interiéru včetně pruhů, jež jej dělí od výmalby stěn, mohli odborníci opravit řemeslným způsobem, nikoli však za použití válečku, ale klasických štětek pro dosažení autentického vzhledu adekvátního hodnotám kulturní památky,“ vysvětlil referent Bařinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…