Vyškov: Regionální očkovací centrum má zvládnout stovky lidí denně

26.01.2021 6:31

Jihomoravský kraj spustil testovací provoz očkovacího centra na brněnském výstavišti. Na základě zkušeností s jeho provozem vybuduje také regionální očkovací centra v Blansku, Břeclavi, Hodoníně, Vyškově a Znojmě.

Vyškov: Regionální očkovací centrum má zvládnout stovky lidí denně
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Cílem je neblokovat velkým počtem návštěvníků samotný provoz jihomoravských nemocnic. „Ukazuje se, že nebudou moci zvládnout velký počet lidí ve svých prostorách – ať už například z důvodu potřeb parkování a logistiky na místě. Proto je potřeba zřízení očkovacích center. Nastavíme systém tak, aby fungoval co nejlépe na základě zpětné vazby z terénu,“ prohlásil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Ve středu 20. ledna přijel se svým týmem do Vyškova, aby se starostou města Karlem Jurkou navštívil vytipované lokality. Právě vedení kraje požádalo vyškovskou radnici o součinnost při přípravě velkokapacitního očkovacího centra, především ve výběru areálu, který by splňoval požadované podmínky k proočkování maximálního množství obyvatel v co nejkratší době. „Vybrali jsme lokality s vhodným zázemím, které by mohly odbavit stovky lidí denně. Nejde jen o prostor pro očkování, ale například jsou nutné i toalety, čekárna k soustředění zájemců, místo s čekací dobou po očkování, musí jít o objekt s možností odděleného vchodu a východu, s připojením k internetu, s parkovacími kapacitami, s možností umístění velkokapacitního stanu. Požadavků je větší množství. Variant jsme nabídli víc, poslední slovo bude mít krajský krizový štáb,“ shrnul starosta Jurka.

Pro zvládnutí očkování je klíčová příprava druhé fáze, kdy by měla být vakcína dostupná i širší veřejnosti. „Pracujeme na zadání od Krizového štábu Jihomoravského kraje. Jakékoliv místo, které kraj ve Vyškově zvolí, se někoho něčím dotkne. Tak to prostě je. Všichni ale asi chápeme, že vakcína je jedinou cestou k ukončení pandemie koronaviru,“ zdůraznil starosta.

Následující den proběhla videokonference s krajským hejtmanem a starosty jednotlivých měst jihu Moravy. V případě Vyškova zůstává ve hře také varianta, že by se zatím očkovalo přímo v areálu vyškovské nemocnice. „Ačkoliv je snaha zařízením uvolnit ruce, samo vedení nemocnice s návrhem přišlo. Nicméně je potřeba to ověřit praxí. Až v případě, že by kapacitně nestíhala, bude v záloze lokalita vytipovaná městem, o které rozhodne krajský krizový štáb. Vše také záleží na počtu vakcín, které Jihomoravský kraj v příštích týdnech a měsících dostane,“ doplnil starosta Jurka.

Základem pro každé takové očkovací centrum je zajištění dostatečného počtu personálu. S organizací a logistikou pomůžou také odborníci z Vysokého učení technického a Masarykovy univerzity. K administrativě a jiné pomoci se už hlásí i další dobrovolníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…