Vyškov: Škola bude mít i hřiště. Velké plány jsou také s areálem sokolů

17.08.2020 8:37

V samotném areálu Základní školy Tyršova nakonec vyroste i multifunkční hřiště nezbytné pro hodiny tělesné výchovy, družinu a sportovní kroužky. Takový je závěr jednání vedení Vyškova, vedení školy a zástupců pedagogů a rodičů žáků školy. Zároveň platí, že v areálu vznikne v rámci úprav zahrady velké množství sportovně relaxačních ploch a prvků pro environmentální výuku či pohyb žáků.

Vyškov: Škola bude mít i hřiště. Velké plány jsou také s areálem sokolů
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Po celou dobu příprav investice byla snaha o koncepční řešení celého areálu školy a jeho funkční rozčlenění. „I proto jsme záměr přeskupili. Projekt ještě nakonec dozná změn, domluvili jsme se v rámci pedagogického sboru a zástupců rodičů školáků na větším důrazu na sportovní aktivity a smysluplném využití volného času žáků. Proto tedy přímo v areálu naší školy vznikne multifunkční hřiště. Žáci si na něm zahrají například basketbal, házenou, vybíjenou, přehazovanou nebo volejbal,“ upřesnil ředitel základní školy Zdeněk Pitela.

Připomněl, že kvůli koronavirové krizi vedení školy nestačilo projekt sportovně relaxačního areálu se všemi pedagogickými pracovníky a zástupci rodičů na jaře detailně probrat. „Na začátku léta nicméně proběhla konstruktivní debata a v případě multifunkčního hřiště došlo ke shodě. Na podzim proběhnou zemní práce. Z důvodu reklamačních lhůt je vhodnější samotné hřiště postavit až na jaře příštího roku, aby bylo v plném užívání žáků a případné závady se mohly projevit,“ objasnil ředitel Pitela.

Právě na první etapu je v rozpočtu města na rok 2020 vyhrazena suma 1,75 milionu korun s tím, že škola se na ní bude podílet ještě částkou zhruba 2,2 milionu.

Celkově školní areál trpí velkým množstvím převážně asfaltových ploch, které jsou v bídném stavu. To se v rámci dvou chystaných etap změní. Nadále se počítá například i s venkovní učebnou, naučným záhonem s názvy rostlin, malým dopravním hřištěm, workoutovou plochou s hrazdami, kladinami, balančními prvky nebo lanovými překážkami i s hřištěm s pískovištěm a nízkými herní prvky pro nejmladší. „V areálu školy tak nejprve vznikne velké multifunkční hřiště, následovat budou další kroky k modernizaci areálu tak, aby celé okolí školy bylo funkční, bezpečné a esteticky zajímavé,“ potvrdila změnu místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Právě přístup města ředitel základní školy oceňuje. „Jsme rádi, že nám současné vedení města Vyškova vyšlo vstříc jak s budováním sportovně relaxačního areálu přímo u školy, tak i se sportovištěm na místě současného sokolského hřiště,“ odkázal ředitel Pitela k chystané významné investici, která je už výhradně v gesci města. Ještě letos by totiž měla vzniknout projektová dokumentace na rekonstrukci zchátralého hřiště, které má sloužit především právě žákům sousední školy.

Odkup pozemku od Tělocvičné jednoty Sokol Vyškov do vlastnictví města za více než 5,5 milionu korun odsouhlasili vyškovští zastupitelé již na jaře. Před časem proběhlo jednání mezi vedením města, zástupci základní školy i zástupci tělocvičného spolku, aby se shodli na parametrech budoucího sportoviště, které bude navazovat na relaxačně vzdělávací plochy školy. „Předpokládáme, že se modernizace sokolského hřiště, která počítá s atletickým oválem a multifunkčním sportovištěm, uskuteční do dvou let. V okolí školy i na bývalém pozemku tělocvičného spolku tedy vznikne nadstandardní sportovní zázemí, které má naši plnou podporu,“ zdůraznila místostarostka Šulcová.

Běžecký ovál má mít minimálně tři dráhy. Součástí areálu bude rozběhová rovinka a v jejím rámci doskočiště pro skok daleký. „V prostoru oválu chceme umístit multifunkční hřiště například pro malou kopanou, florbal či házenou. Chybět nebude plocha pro skok vysoký a další aktivity. Počítáme rovněž s tribunou pro diváky, zázemím pro sportující a zkapacitněním stávající plochy parkoviště u Sokolského domu,“ vyjmenovala vyškovská místostarostka Šulcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…