Vyškov: Specifické informační systémy a infrastruktura MěÚ Vyškov

31.12.2018 9:37

Město Vyškov získalo v roce 2018 dotaci na projekt "Specifické informační systémy a infrastruktura MěÚ Vyškov", registrační číslo projektu: CZ 06.3.05/0.0/0.0/16_044/0005990.

Vyškov: Specifické informační systémy a infrastruktura MěÚ Vyškov
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Tento projekt je financován z IROP (integrovaný operační regionální program) v rámci Výzvy č. 28 - SPECIFICKÉ INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ SYSTÉMY A INFRASTRUKTURA II. - SC 3.2. Celková výše dotace činí 11 210 625,- Kč. Tato částka byla stanovena na základě studie proveditelnosti. Celková hodnota projektu je potom vyšší o vlastní zdroje, které v tomto případě činí 10%. Celková hodnota projektu tedy byla stanovena a schválena na   12 456 250,- Kč.

Jak již z názvu projektu vyplývá, jedná se o investici do "IT" úřadu. Pod zkratkou "IT" si můžeme představit vše, co nějakým způsobem souvisí s provozováním informačních technologií a systémů na MěÚ. A to od infrastruktury úřadu (fyzické počítačové, telefonní a zabezpečovací sítě), po provoz a správu serverů, počítačů, terminálů, tiskáren a dalších koncových zařízení, které jsou na MěÚ používány. A na tom všem běží a komunikují informační systémy veřejné správy (tzn. jak pro výkon státní správy, tak i pro výkon samosprávy), včetně provozních informačních systémů. Tohle vše tvoří ucelené "IT" prostředí, do kterého směřovala výše zmíněná dotace.

Informační technologie se rozvíjí velice rychlým tempem a jsou velice finančně nákladné. Bohužel bez nich veřejná správa nemůže fungovat. Proto jsme uvítali možnost získat dotaci na IT. Což se nám díky zpracování kvalitního projektu podařilo. Snažili jsme se maximálně využít možnost získání investičních prostředků do IT. A tak jsme do našeho projektu zahrnuli maximální únosné a zvládnutelné množství "aktivit", které jsme díky této dotaci řešili. Náš projekt má tyto části:

1. Aktivní infrastruktura a kabeláž - tato část řešila základ celého IT - infrastrukturu. Sebelepší technologie a rychlý HW je k ničemu, pokud neběží na kvalitní a rychlé síti. A právě touto částí jsme řešili naše hlavní problémy s 25 let starou infrastrukturou.

2.Bezpečnost - dnešní IT není jen o systémech běžících lokálně v jedné síti, ale o provázanosti na jiné systémy. A to buď separátními připojeními, nebo skrze veřejný internet. Míra komunikace našich systémů a kontrola komunikace zvenčí nás přinutily řešit oblast bezpečnosti a monitoringu sofistikovaným a profesionálním způsobem. V dnešní kybernetické době a při velikosti naší sítě bylo pořízení takovéhoto řešení nezbytností.

3. Servery, pole, UPS - v této části jsme pořídili další servery a nová diskové pole. Náš HW, pořízený z dotace v roce 2009 již byl za hranicí své životnosti a jeho provoz byl nadále vysoce rizikový a mohl se stát bezednou finanční propastí. Čili nejen z tohoto důvodu, ale i z důvodu větších nároků na výpočetní rychlost, kapacitu a vysokou dostupnost jsme zvolili takové řešení, kdy jsme pořízením dalších ESX serverů a virtualizací diskového pole dosáhli vysoké dostupnosti IT na úřadě. Laicky to znamená, že nyní máme 2 technologická centra, která zabezpečují jednak vysoký výkon, ale v případě výpadku jednoho i nepřetržitou dostupnost všech systémů na MěÚ. Což věříme, že ocení nejen zaměstnanci MěÚ, kterým nebude mizet rozdělaná práce v případě jakékoliv havárie IT, ale i občané, kdy IT bude stálým pomocníkem při vyřizování jejich záležitostí.

4. WIFI - na celém MěÚ je vybudována jednotná WIFI síť. Zatím je na zkoušku zapojeno 7 vysílacích bodů, jejich počet bude v případě potřeby navyšován. Cílem je pokrytí všech prostor MěÚ jednak FREE wifi - pro návštěvníky MěÚ (FREE myšleno ve vztahu k výkonu veřejné správy a základním potřebám návštěvníků) a jednak i zabezpečenou wifi síť MěÚ pro pracovní účely. Obě sítě budou monitorovány v souladu s nařízením GDPR.

5. Zálohování - je jasné, že s tak rozsáhlými změnami v IT na MěÚ musí přijít i změna zálohování dat a systémů na MěÚ. Pouhé souborové zálohy a kopie dat musely být nahrazeny zálohováním online, zálohováním nejen dat, ale i systémů a infrastruktury. V dnešní době je důležité mít nejen vše zálohováno, ale umět vše velice rychle  obnovit do rutinního provozu bez ztráty jakýchkoliv dat a tím pádem minimalizovat možné výpadky systémů a ztrátu dat na minimum. Proto musel být pořízen nový systém na zálohování.

6. Rozšíření IS GINIS - tento IS je stěžejním provozním systémem MěÚ. Jedná se o modulární systém, kdy nové úpravy zákonů a nová nařízení EU nás nutí tento systém upravovat a rozšiřovat. Proto jsem využili možnosti tento systém rozšířit o nové funkcionality v rámci této dotace.

7. IS budovy - jedná se nový IS (informační systém), kdy jsme zaznamenali absenci rychle získávat a pracovat s daty o budově MěÚ. Jedná se hlavně i informace o všech sítích v budově (voda, plyn, elektřina, IT, zabezpečovací síť atd.), kdy vše je k dispozici na výkresech (mnohdy historických), uložených v různých archivech a v případě potřeby je velice pracné a časově náročné tato data získat. O této možnosti jsme uvažovali již dlouho, ale pro finanční náročnost byla tato myšlenka vždy zavržena. A protože tato dotace tuto možnost otevřela, tento systém jsme pořídili.

31.12. 2018 končí etapa realizace tohoto projektu. Samotná realizace byla náročná. A to nejen k relativně rychlému tempu realizace (které byla dané jednak úbytkem času např. vzhledem k prodloužené veřejné zakázce, volbám do zastupitelstev atd.) a také proto, že celá realizace projektu probíhala za plného provozu a bez jeho přerušení. Což byl mnohdy nadlidský úkol a je na místě poděkovat jednak pracovníkům oddělení informatiky MěÚ za pracovní nasazení, jednak dodavatelským firmám za operativní přístup a v neposlední řadě i ekonomce KSaT a odboru finančnímu, bez jejichž administrativně - účetní podpory by projekt nemohl být správně administrativně dokončen.

Nyní nás čeká ještě závěrečná monitorovací zpráva a tzv. žádost o platbu, kdy se nám oněch 90% vynaložených způsobilých výdajů vrátí zpět do rozpočtu města. A pokud jde o vlastní zkušenosti s provozem nových technologií a systémů, tak o ty se s Vámi podělíme v další zprávě k tomuto projektu na jaře 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.