Vyškov: Strážníci jezdí služebním autem v hybridní variantě

15.11.2019 17:00

Pro městský provoz je naprosto ideální. Při nabitém akumulátoru k pohonu využívá elektromotor, který se dobíjí rekuperací, například při brzdění motorem nebo jízdou z kopce. Jakmile výkon elektromotoru nestačí, dochází automaticky k přepnutí na benzinový pohon, při kterém se akumulátory znovu nabíjí. Městská policie Vyškov má nové služební vozidlo: Toyotu Corollu v hybridní variantě.

Vyškov: Strážníci jezdí služebním autem v hybridní variantě
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

U hybridů zdaleka neplatí běžně zajetá věc, že auto musí ve městě nutně „žrát“. Střídavý pohon v zastavěných oblastech většinou rozhýbe auto jen s pomocí elektromotoru, čímž hlídka ušetří palivo. Navíc japonská Toyota má s hybridním pohonem zkušenosti jako žádná jiná automobilka. „Jelikož ve městě platí neustálé rozjíždění a zastavování, úspora se logicky znásobí. Elektromotor zpětně získává energii při brzdění, a pokud se auto pohybuje ustálenou rychlostí, přenáší nevyužívanou energii do baterií k pozdějšímu využití, například při popojíždění v koloně. Benzinový hybrid je navíc vybavený několika asistenty, třeba předkolizním bezpečnostním systémem s rozpoznáváním chodců a cyklistů nebo upozorněním na opuštění jízdního pruhu. Pochopitelně nechybí světelné a zvukové výstražné zařízení modré barvy,“ vyjmenoval velitel vyškovské městské policie Petr Sedláček.

Cena auta včetně úprav v podobě radiostanice nebo majáků byla bezmála 691 tisíc korun. „Když jsme o posílení vozového parku naší městské policie hovořili, zjistili jsme, že je možnost čerpat na hybridní auto dotaci z programu ministerstva životního prostředí ve výši 50 tisíc korun. S žádostí jsme nakonec byli úspěšní,“ těšilo starostu Vyškova Karla Jurku s tím, že aktuálně mají strážníci k dispozici čtyři osobní auta.

Naopak starší repasovaný nákladní automobil poslouží Jednotce sboru dobrovolných hasičů města Vyškova. Určený bude pro přepravu kontejnerů včetně nového nízkého kontejneru pro přepravu materiálu a repasovaného obytného kontejneru. „U materiálu půjde zejména o protipovodňové pytle či jiný objemný materiál. Obytný kontejner zase poslouží jako týlový pro zajištění stravování a odpočinku členů jednotky při déletrvajícím zásahu na místě dané události,“ popsal starosta Jurka. Dobrovolní hasiči dosud využívali skříňový nákladní automobil značky AVIA. V provozu je ovšem už od roku 1990, má opakované závady na brzdovém systému a řízení a jednoduše už nevyhovuje současným požadavkům kladeným na různorodou činnost hasičů. Nákladní vůz značky MAN za cenu 968 tisíc korun dostane vyškovská jednotka v následujících dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …