Vyškov: Toalety budou modernější. I s automatem na mince

17.05.2018 17:30

Uspořádání prostoru je nevhodné, potrubí je zarostlé usazeninami, velké problémy jsou s původní svislou a zejména vodorovnou kanalizací. Veřejné toalety v Dobrovského ulici mají řadu kaněk. Správa majetku města Vyškova, která údržbu toalet zajišťuje, předložila radním investiční záměr k jejich zásadní rekonstrukci.

Vyškov: Toalety budou modernější. I s automatem na mince
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Příspěvková organizace města upozorňuje, že je budova včetně vybavení už delší dobu v havarijním stavu. „V současnosti neteče teplá voda a potrubí je zarostlé usazeninami. Rovněž obklady jsou špatné a železná konstrukce oken propouští v zimních měsících teplo ven z objektu. Největší problém nám ovšem dělá kanalizace. Kameninové potrubí praská, kanalizace se musí pravidelně nákladně čistit, ovšem revizní šachta se nachází ve skladu uvnitř objektu, při čistění dochází ke znečisťování vstupního prostoru a celé okolí WC je tak obtěžováno zápachem,“ popsal ředitel Správy majetku města Vyškova Jaroslav Hastík.

Organizace převzala zajišťování provozu toalet od Vyškovských služeb v roce 2009. „O špatném stavu samozřejmě víme, letos dojde k zásadním změnám. V rámci akce zajistíme změnu dispozice, bezbariérový záchod bude jeden s přístupem ze vstupní haly. Přebalovací místnost bude samostatná, uzavíratelná rovněž s přístupem ze vstupní haly. Zrušíme provozní místnost, ze které zmizí čistící jímka. Do části WC muži vznikne nový vstup z vnitřní části objektu,“ informoval o plánu vyškovský místostarosta Břetislav Usnul.

Také obsluha získá nové prostory. Vzniknou včetně zázemí z přístupové chodby na WC muži. Stávající vstupní dveře vítězná firma vymění za plastové. Právě hlavní vchod do objektu, který vznikne úpravou vstupu do stávající ženské části, dělníci osadí automatickým systémem otevírání dveří po zakoupení vstupního lístku. „Lístky se budou nakupovat v mincovním automatu, který je vydá. Po přiložení lístku k zabudované čtečce se otevřou vstupní dveře. Automat bude na kovové mince a v případě vyšší platby bude vracet. Počítáme rovněž dál s obsluhou. Zachovaná bude z důvodu úklidu a dohledu, aby toalety nelákaly vandaly,“ poznamenal ředitel Hastík.

Nejvýhodnější nabídku podala společnost WAGNER stavební spol. s. r. o., bez DPH jde bezmála o milion a 800 tisíc korun. „Záměr jsme několikrát projednávali a nakonec usoudili, že si veřejné toalety zaslouží komplexnější obnovu,“ prohlásil vyškovský místostarosta Usnul.

Po dobu prací bude veřejné WC uzavřeno. A to na několik týdnů. „Náhradní řešení máme. Pochopitelně chceme, aby si lidé měli kam zajít na záchod. Po dobu rekonstrukce postavíme u těch stávajících mobilní toalety. Práce chceme stihnout do Vyškovské pouti, která se bude konat v polovině srpna,“ doplnil ředitel příspěvkové organizace s tím, že práce začnou v pondělí 14. května.

Veřejné toalety jsou otevřené každý den do šesté hodiny podvečerní, v sobotu pak dopoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…