Vyškov: V centru najdete víc laviček, město využije stín stromů

18.03.2019 17:58

Víc zeleně na Masarykově náměstí. Jedno z velkých témat Vyškova. Snaha ozelenit centrum města dostává podle místostarosty Josefa Kachlíka už první jasnější obrysy. Rozšíří se zejména plochy záhonů. Druhové bohatství trvalek umožňuje jejich dostatečný výběr. Údržba současných záhonů je náročná na zálivku, rovněž se zlepší půdní podmínky.

Vyškov: V centru najdete víc laviček, město využije stín stromů
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Půjde o výsadbu trvalek, které jsou nenáročné na údržbu. „Použijeme jinou hlínu, právě kvalitnější substrát s dalšími složkami lépe udrží vlhkost. Po výsadbě, která bude hustější, necháme plochy zakrýt geotextilií, aby výsadba neprorůstala plevelem a voda se neodpařovala. Zalévání tedy nebude tak často nutné. Rostliny se v průběhu roku dosazovaly, zalévání bylo časově i finančně náročné,“ vysvětlil místostarosta Kachlík s tím, že se začne se záhony na straně u Komerční banky.

Výsadba stromů je podle odborníků nemožná. Do země se totiž s ohledem na to, že pod náměstím vede obrovské množství inženýrských sítí a je podsklepené, zasahovat nemůže. Stávající dřeviny ovšem vedení radnice využít chce: díky jejich stínu. „Řada Vyškovanů by si na náměstí přála zastínění. Prostě víc míst, kde se budou moci v letních měsících schovat před sluncem. Využijeme toho, co máme – tedy lípy,“ oznámil místostarosta.

Hovoříme tak o třech kusech v nároží u vstupu na městský úřad a o dalších třech lípách ve směru k Sušilově ulici. Jejich koruny se zespodu pouze drobně upraví a pod nimi vzniknou architektonicky zajímavě řešené lavičky. „Půjde o betonovou imitaci dřeva. Díky složení a probarvení budou mrazuvzdorné, nenasákavé, vytvarováním a barevným provedením představují příjemnou napodobeninu věkovitého dřeva. Žádné velké zásahy nebudou potřeba. Určitě ale pomohou udělat z centra příjemnější místo, kam budou Vyškované rádi chodit,“ nastínil místostarosta Kachlík s tím, že součástí změn na Masarykově náměstí budou i nové stojany na kola.

V řešení jsou podle jeho slov také velké kontejnery s výsadbou. „Také u nich můžeme myslet na posezení v podobném provedení. Necháváme se inspirovat zkušenostmi z jiných měst, protože v podobných kontejnerech samozřejmě ne všechno roste. Uvažujeme nad možnostmi jejich využití v okolních ulicích Masarykova náměstí,“ doplnil vyškovský místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…