Vyškov: Vánoční trhy budou delší. Vyškovany potěší i o víkendech

04.12.2019 11:35

Nejen že zazpívají několik známých koled, děti z mateřských a prvního stupně základních škol vyzdobí Masarykovo náměstí více než dvaceti vánočními stromečky v květináčích, a symbolicky tak v pondělí 9. prosince dopoledne odstartují vyškovské vánoční trhy. Oficiálního zahájení se pak v odpoledních hodinách ujme starosta Vyškova Karel Jurka.

Vyškov: Vánoční trhy budou delší. Vyškovany potěší i o víkendech
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Následovat bude rozlévání vánočního punče s vedením města. O vyvrcholení programu úvodního dne trhů se postará vánočně naladěné duo Karel Gott revival Morava. Stejně jako loni budou vyškovské trhy končit ve večerních hodinách, prodejní doba je určená do sedmé hodiny večerní. Delší budou i co do počtu dní. Potrvají přesně dva týdny. „Konkrétně do neděle 22. prosince. Že budou delší, jsme si řekli hned po těch loňských. Změnou tedy je i to, že budou probíhat také o víkendech. Snažili jsme se vyslyšet názory a podněty lidí a věříme, že i letošní trhy toho budou důkazem. Kulturním programem chceme uspokojit mládež, rodiny s dětmi i nejstarší ročníky,“ řekla místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Doprovodný program zajišťuje Městské kulturní středisko Vyškov. Dopolední i odpolední část vyplní jako už tradičně vyškovské mateřské a základní školy i další organizace. Mladší publikum potěší slovenský zpěvák a textař Miro Šmajda, který byl před deseti lety stříbrným finalistou soutěže Česko Slovenská SuperStar. Starší ročníky ocení vystoupení zpěváka a skladatele Jiřího Helána s cimbálovým doprovodem nebo poprockovou kapelu Premier, která slavila největší úspěchy v 90. letech. Tahákem má být i party v rytmu skladeb od The Beatles a Queen v podání brněnských umělců. Naplánovaných je také několik vánočních dílniček.

S uceleným a jednotným dojmem předvánoční atmosféry pomohou i nové prodejní stánky o velikosti 3 krát 2 metry. Původní kvůli časté manipulaci dosloužily. Prosvítí je světelná vánoční výzdoba, pódium pro účinkující pak bude po dobu adventu vánočně nazdobené girlandami. „Hodláme dál podporovat stánky s rukodělnými výrobky a se sortimentem tradičního vánočního zboží. Chceme, aby plejáda nabízených výrobků byla pestrá a aby Vyškovany dokázala uspokojit. A aby návštěvníci našli to, kvůli čemu se do centra města vydali,“ poznamenal starosta Vyškova Karel Jurka.

Už na začátku října tak radnice oslovila prodejce, kteří by měli zájem o prodejní místo na trzích. „Letošní novinkou je, že nájemné od nich použijeme na dobročinné účely, konkrétně peníze pomohou Azylovému domu pro ženy a matky s dětmi v tísni v Opatovicích, kdy půjde o vánoční dárky, dále Oddělení dlouhodobě nemocných, Nemocnice Vyškov, kde příspěvek poslouží k nákupu podložek proti proleženinám, a v neposlední řadě bude výtěžek za pronájem směřovat do Domova pro seniory v Polní ulici na rehabilitační pochůzkovou rampu se schody,“ vyjmenovala místostarostka Šulcová.

K pestrosti trhů a navození příjemné předvánoční atmosféry má pomoci zvonička pro štěstí, která bude symbolicky plnit přání, historický kolotoč i pravidelné středeční hodinové zpřístupnění radniční věže. Rozšíření se dočkala také vánoční výzdoba. Přibylo osm dalších nazdobených stromů a došlo k doplnění výzdoby tří stran ciferníku věžních hodin. O nové prvky a postavy se rozrostl také dřevěný betlém pod vánoční jedlí. Jeho autor Tomiš Zedník vyřezal z lipového dřeva muže vedoucího osla, myslivce nebo rybáře.

Novinkou letošního roku je rovněž dřevěné posezení, konkrétně čtyři nové sety, i šest kruhových barových pultů k odložení nápojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…