Vyškov: Zhodnocení trhů - vyšší počet dní, víkendy i moderní stánky

02.02.2019 16:56

S těmi loňskými jsou Vyškované nadmíru spokojení. Ačkoliv bylo na jejich přípravu po podzimních komunálních volbách velmi málo času, vydařily se. Řeč je o tradičních vánočních trzích. Vedení radnice už nyní debatuje nad jejich podobou pro letošní rok a nejrůznější návrhy a podněty Vyškovanů k jejich dalšímu vylepšení vnímá.

Vyškov: Zhodnocení trhů - vyšší počet dní, víkendy i moderní stánky
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Návštěvníci ocenili vánoční výzdobu, vyřezávaný betlém, historický kolotoč, zpřístupnění radniční věže, atraktivnější kulturní program nebo zvoničku pro štěstí. A z toho plynoucí vánoční atmosféru. „Základem je, abychom se v předvánočním čase setkávali a popovídali si. Naším záměrem bylo oživit centrum města a přispět právě k vzájemnému setkávání Vyškovanů. A to se podařilo. Pozitivní reakce nás pochopitelně těší. Nejenže předčily naše očekávání, ale především jsou velkou motivací do další práce. Významnou změnou bylo, že prodejci neodjížděli v odpoledních hodinách, ale díky programu měli důvod zůstat do večerních hodin,“ zdůraznila místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Vedení radnice vnímá potřebu vizuálně jednotného stylu trhů. Tomu opět pomohou zastřešené prodejní stánky. Osmnáct kusů, které město kupovalo v roce 2011, už ovšem dosloužilo. Zejména kvůli opakované demontáži. „Aby byly letošní trhy ještě lákavější a přitažlivější nejen svým programem, ale celkovým vzhledem, začínáme o jejich podobě diskutovat už nyní. V průběhu roku nakoupíme nové a kvalitnější prodejní stánky, které podpoří ucelený dojem předvánoční atmosféry. V rozpočtu máme na nákup stánků zhruba 900 tisíc korun. Ty současné jsou už ve velmi špatném stavu. Je nutné si uvědomit, že se na náměstí montovaly mnohdy také na velikonoční trhy, na srpnovou pouť nebo zářijové Dny evropského dědictví,“ zmínil vyškovský místostarosta Roman Celý. Rád by, aby pro nadcházející advent byly stánky i vánočně nazdobené.

Nejenže budou letošní vánoční trhy opětovně končit ve večerních hodinách, ale budou delší i co do počtu dní. Nakonec potrvají od pondělí 9. do pondělí 23. prosince. „Řekli jsme si hned na začátku, že nechceme pouze týden. Trhy budou tedy trvat 15 dní. Změnou tak bude i to, že budou probíhat také o víkendech. Chceme tím pádem rozšířit program a pozvat další populární umělce. S výběrem budeme opět myslet na všechny věkové skupiny,“ přislíbila místostarostka Vyškova.

V plánu je také rozšíření světelné výzdoby radnice i věže a dnes už vzrostlejších stromů na náměstí. „Myslet budeme také na naše místní části,“ doplnila místostarostka Šulcová. Pozornost znovu přitáhne i betlém z lipového dřeva. „S jeho tvůrcem Tomišem Zedníkem jednáme o doplnění betlému o další postavy,“ prozradil vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Novinkou má být také posezení, případně pultíky k odložení nápojů. „Pokusíme se vymyslet také nějaká topidla na zahřátí lidí. Líbí se nám i další nápady Vyškovanů. Zkusíme zabezpečit vratné kelímky, čímž nebudou tak přeplněné koše a zároveň odlehčíme přírodě od zbytečných odpadů. Hodláme dál podporovat stánky s rukodělnými výrobky a se sortimentem tradičního vánočního zboží. Jednoduše chceme, aby návštěvníci na trzích našli to, kvůli čemu na ně přišli,“ sdělil místostarosta Kachlík. Připomněl, že tématem k řešení je také posílení elektrické sítě.

Za oživení kulturního programu je rád i starosta města Karel Jurka. „Nejsme Brno nebo Olomouc, nemůžeme dělat zázraky, ale jsem rád, že v lecčems jsme Vyškovanům vyšli vstříc. Pevně věřím, že nadcházející trhy pro ně budou ještě atraktivnější,“ uzavřel vyškovský starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…