Vyškov: Žižkova - město se nakonec přiklonilo k nájemnímu bydlení

15.05.2018 15:17

Šestice bytů poslouží lidem v obtížné bytové situaci, 12 jednotek pak město nabídne formou výběrového řízení. Objekt po bývalém Okresním stavebním podniku v Žižkově ulici čeká na kolaudaci, vznikla v něm služebna městské policie a právě osmnáctka bytů určená k nájemnímu bydlení.

Vyškov: Žižkova - město se nakonec přiklonilo k nájemnímu bydlení
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zatímco strážníci si na přesun z Masarykova náměstí ještě několik týdnů počkají, radní už pomalu rozhodují o přidělování bytů k pronájmu. „Rekonstrukcí objektu vzniklo osmnáct bytových jednotek ve třech patrech. Zatímco v prvním myslíme na lidi v obtížné bytové situaci, ve druhém a třetím nadzemním podlaží budeme byty přidělovat formou výběrového řízení. Byty jsou samozřejmě vymalované, jsou v nich usazené dveře, položené plovoucí podlahy a pochopitelně prvky nutné ke kolaudaci, jako je sociální zařízení nebo topná tělesa,“ vyjmenoval místostarosta Vyškova Břetislav Usnul.

Jde o malometrážní jednotky i byty 3+kk o velikosti 100 metrů čtverečních. „V případě šestice bytů v prvním nadzemním podlaží bude konkrétní zájemce předkládat odbor místního hospodářství. U zbývajících bytů vždy zveřejníme záměr pronájmu, kdy půjdeme klasickou obálkovou metodou. Pokud uchazeč splní všechny podmínky, rozhoduje nabídková cena, tedy nejvyšší podání. Půjde o nájemní smlouvy na dobu určitou, abychom sami sebe nedostávali do potíží,“ naznačil místostarosta Usnul.

U bytů poskytnutých na základě výsledků výběrových řízení bude minimální měsíční nájemné 60 korun za metr čtvereční. U jednotek pro obyvatele v obtížné bytové situaci o čtyři koruny na metr čtvereční méně.

Po vybouraném vnitřním traktu vznikají ze zámkové dlažby parkovací stání pro jednotlivé byty i auta městské policie. Nejdál od křižovatky s Dukelskou ulicí pak finišují práce na samotné služebně. V její stěžejní místnosti vyrostla velkoplošná monitorovací stěna. Strážník si na ní rozloží obraz podle svých potřeb. „Chceme jít s digitální dobou, analogové provedení nás už nikam nepustilo. Momentálně máme ve městě 15 kamerových bodů. Zatím ovšem systém digitalizujeme, pak můžeme hovořit o rozšíření počtu kamer. Peníze na úvodní etapu obnovy stávajících kamer máme v letošním rozpočtu připravené. Jde o sumu přesahující dva miliony korun. Nové kamerové body budou následovat, digitalizace má ovšem přednost,“ připomněl starosta Vyškova Karel Goldemund.

Město se stalo majitelem tří třípodlažních objektů v ulici Žižkova 1, 3 a 5 v roce 2014. Obávalo se, že by objekt mohli koupit spekulanti, kteří by do něj nastěhovali problémové lidi. Proto budovu odkoupilo z konkurzní podstaty. Z důvodu několikaletého nepoužívání objektu původním vlastníkem došlo k poškození a znehodnocení zabudovaného vybavení. Nevytápěním a zatékáním pak došlo k dalším škodám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…