Vyškov: Zvýšení odměn nepedagogickým zaměstnancům mateřských škol

22.06.2023 10:23 | Tisková zpráva

O výdělcích nepedagogických pracovníků ve školství, jako jsou například školníci, uklízečky nebo kuchařky, se v uplynulých měsících vedly skoro stejné diskuse jako v případě výše platů učitelů. O nízkém platovém zařazení uklízeček či kuchařek, konkrétně ve vyškovských mateřských školách, v posledním období debatovalo i vedení radnice.

Vyškov: Zvýšení odměn nepedagogickým zaměstnancům mateřských škol
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zastupitelstvo města dlouhodobě schvalovalo v rozpočtu účelovou rezervu ve výši 300 tisíc korun na dokrytí přímých výdajů na vzdělávání. Peníze byly určené zejména na odměňování nepedagogických zaměstnanců a zejména pro mateřské školy.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21930 lidí

„V rozpočtu na loňský a letošní rok byla částka rozdělená už výhradně pouze mezi mateřské školy na odměňování nepedagogických zaměstnanců, kteří mají dlouhodobě velmi nízké platové zařazení, a přímé výdaje na vzdělávání od státu jsou kvůli zachované normativní metodě rozpočtování pro tuto skupinu zaměstnanců v rozpočtech mateřských škol nedostačující. Konkrétně hovořím o osobních příplatcích a odměnách,“ vysvětlil místostarosta Vyškova Karel Goldemund s tím, že v případě základních škol je financování odlišné.

Nově tak navrhl navýšení peněz na dokrytí přímých nákladů. Pro letošní rok konkrétně o půl milionu korun. „Pokud bychom opatření neudělali, hrozilo by, že v budoucnu dané profese neobsadíme. Mnozí z nich totiž ani nemají plné úvazky,“ zmínil.

Suma je tak nově ve výši 800 tisíc korun. „Peníze pro školky rozdělíme podobným způsobem jako předchozích 300 tisíc. Výpočet vychází z pracovních úvazků a počtu provozních zaměstnanců,“ doplnil místostarosta Goldemund.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

19:27 Žatec: Slavnostní nástup k 30. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení

4. brigáda rychlého nasazení byla založena 1. července 1994 jako reakce na potřebu moderní a efektiv…