Vyškov už také testuje. Město podpoří nákup zařízení

27.09.2020 16:58

Nemocnice Vyškov v souvislosti s aktuálním vývojem onemocnění COVID-19 nutně potřebuje pořídit otevřený PCR detekční systém na testování nákazy koronavirem SARS-CoV-2.

Vyškov už také testuje. Město podpoří nákup zařízení
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Na zakoupení zařízení se podílí i město Vyškov. Starosta Karel Jurka o finančním příspěvku jednal s ředitelem organizace Zdeňkem Horákem.

Základní modul stojí 840 tisíc korun, ovšem je k němu nutné pořídit související vybavení za další statisíce. Celková hodno ta kompletního zařízení tedy představuje částku přesahující 1,6 milionu korun. Město má nemocnici poskytnout mimořádnou individuální dotaci ve výši 350 tisíc. „Pokud máme pomoci, je třeba to udělat ihned. I proto, jakmile jsme se o záměru od vedení nemocnice dozvěděli, jsem urychleně svolal mimořádnou schůzi Rady města Vyškova i mimořádné jednání zastupitelstva. Velmi mě těší, že radní zareagovali kladně a jednohlasně,“ poděkoval po hlasování v pátek 25. září vyškovský starosta Jurka. To samé očekává i od zastupitelů. Ve Vyškově tak vznikne odběrové místo.

Metoda PCR je podle odborníků velice přesná. Zatímco rychlotest je spíše orientační a méně spolehlivý, testování PCR je široce rozšířená molekulárně diagnostická metoda. „Přibývá lidí, kteří se vykazují jako těžké případy, situace se bude bohužel zhoršovat. Druhá vlna nás bude bolet. Stěžejní kroky jsou na vládě a ministerstvu zdravotnictví. Čekají nás další omezení, pokud by po nich stát nesáhl, šíření epidemie by nabralo skutečně strašidelné rozměry. My jsme rádi, že můžeme pomoci alespoň takto a podpořit nákup velice důležitého přístroje,“ prohlásil vyškovský místostarosta Roman Celý.

Současné zařízení na testování nemocnici kapacitně nestačí. A dosud sloužilo jen pro její potřebu. Navíc je uzavřeným systémem, který je závislý na dodávce od jednoho výrobce, jehož kapacity jsou omezené a nepokrývají poptávku vlivem zhoršující se epidemiologické situace. „V důsledku toho máme nedostatek PCR testů a nemůžeme tedy ve vlastní laboratoři v potřebné míře testovat pacienty a naše zaměstnance. To vede k ohrožení plynulého chodu nemocnice, protože i externí laboratoře jsou stále vytíženější a výsledky testů od nich dostáváme se značnou časovou prodlevou,“ vysvětlil ředitel vyškov ské nemocnice Horák.

Nové testování tak bude nezávislé na výrobci reagencií a bude možné nakupovat spotřební materiál od různých výrobců. „Zařízení výrazně zkrátí celý proces. Významně tak přispěje k včasnému záchytu a zmírnění šíření nákazy v našem regionu,“ zdůraznil ředitel Horák.

Záleží na dodání všech komponentů, nicméně zařízení má v nemocnici začít sloužit za dva až tři týdny. „Jsme vedení města, které si jasně uvědomuje, že nemocnice patří do Vyškova. Je zde pro Vyškovany a pacienty z okolí, ačkoliv se jedná o příspěvkovou organizaci kraje. Nikdy se nebudeme bránit pomoci nemocnici, která se stará o kvalitní péči pro naše obyvatele. A zároveň nemůžeme dopustit, aby byl oslaben její zdravotnický personál,“ odkázal starosta Jurka na skutečnost, že nákupem nemocnice dosáhne soběstačnosti v oblasti testování nejen u pacientů a zaměstnanců nemocnice, ale uspokojí i jiné žadatele.

Pochopitelně půjde přednostně o pacienty stanovené hygienickou stanicí, praktickými lékaři pro dospělé či pediatry. Rozhodovat budou kapacitní možnosti laboratoře, nicméně nemocnice po zavedení systému počítá i s možností testovat samoplátce. Výsledek samotného testu má být známý do tří hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…