Vyškov vyzkoušel zavlažovací vaky

12.10.2019 20:06

Suché a horké letní klima, které v posledních letech sužuje nejen jih Moravy, nutí města uvažovat jinak než dříve. Nápor zejména loňského sucha byl enormní.

Vyškov vyzkoušel zavlažovací vaky
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Běžnou výsadbu stromů tak ohrožuje nedostatek přirozených srážek a spodní vody. Proti usychání mladých dřevin proto vyškovská radnice společně s firmou STAEG Facility nasadila v druhé polovině léta zavlažovací vaky. Novinka se osvědčila.

Vaky radnice nechává rozmístit do několika suchých lokalit. „O nedostatku přirozené dešťové vody se nemusíme vůbec bavit. Loňský rok byl extrémní, letos jsme začali zalévat už v dubnu. Stromy jsou oslabené a mnohé zachránit bohužel nešlo. Problém usychání dřevin jsme řešili zvýšenou zálivkou i hydrogelem, což je půdní sorbent, který zadržuje vodu u kořenů rostlin. Nově jsme pak zkusili zakoupit zavlažovací vaky, nyní jich máme šedesát. Kapacita jednoho vaku je 60 litrů. Dáváme je na nejohroženější lokality,“ informoval o novince místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Pytel funguje jako určitá forma kapkové závlahy, obepne se kolem stromu, zapne suchým zipem, napustí vodou a ta potom po dobu přibližně šesti hodin perforacemi ve dně vaku vytéká, vsakuje se do dostatečné hloubky a zavlažuje kořenový systém. V době největších such k zalévání určení pracovníci denně takto pomohli 120 dřevinám.

Stromy plánuje radnice zalévat do tří let věku, potom už je kořenový systém dostatečně hluboký, že by měl sám dosáhnout na podzemní vodu. Pochopitelně bude myslet ale i na vzrostlejší dřeviny, které se se suchem špatně vyrovnávají. „Jde o pilotní projekt, který nese své ovoce. Za poslední čtyři roky jsme vysázeli stovky stromů, i přes řádnou péči se stávalo, že mladý stromek nevydržel a uschnul. Loni jich byly desítky. Díky měchům se voda neroztéká bez užitku po okolí, ale postupně se vsakuje a dostává do kořenového systému. Nejde tak pouze o povrchové zalévání, na kterém se navíc ještě projevuje vypařování,“ zdůraznil vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

I když je na tom podle jeho slov půdní vláha lépe než v loňském roce, výdaje za vodu jsou stále vysoké. V tropických teplotách křižuje Vyškov denně už od brzkého rána multikára s vodou. Nově ale s účinnějším způsobem zalévání. „Sucho v kombinaci s teplotami blížícími se nezřídka k pětatřiceti stupňům ve stínu někdy i přes zálivku udělalo své. Systém zavlažovacích vaků je nesporně účinnější. Navíc jde o úsporu času pracovníkům, kteří mají zalévání na starost. Mezitím mohou například ořezávat stromy nebo dělat jinou práci,“ doplnil vyškovský místostarosta Kachlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …