Vyškovský zámek by se mohl opravovat po částech

03.06.2019 10:05

Přestavěli ho z původně gotického hradu. Ve městě patrně stál už od 13. století. Do současné podoby byl přebudován ve dvou etapách v druhé polovině 17. století. Obnovy se tehdy dočkala i zámecká zahrada s dominantní lodžií. Chlubit se mohl také velkorysou obrazárnou. V první polovině 18. století vznikl divadelní sál, ve kterém diváci obdivovali i italské opery. Řeč je o vyškovském zámku, který s přilehlou zahradou označovali současníci jako Moravské Versailles. Nyní vedení radnice řeší jeho další osud.

Vyškovský zámek by se mohl opravovat po částech
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Přední křídlo zámku je totiž v majetku města. Zásadní stavební problémy objekt, který sloužil rovněž jako vojenská nemocnice i jako místo, kde se v předvečer bitvy u Slavkova sešel k poradě rakouský císař František a ruský car Alexandr, nemá. „Vykazuje ovšem potíže s narušenou statikou, která se sleduje. K narušení došlo vlivem vestavby do bývalého divadelního sálu. To, že se do něj prakticky vložilo patro, stavbu zatížilo. Druhým problémem je pak podloží. Zámek stojí na sprašovém podloží, které je velmi náchylné na vysychání. Spraš vlivem dlouhodobých such nenasakuje vodu, a tím pádem budova staticky pracuje,“ popsala potíže radní města a archeoložka vyškovského pracoviště Ústavu archeologické památkové péče Brno Blanka Mikulková.

Pomoci by měla stavební úprava středové části zámku či jeho sepnutí předpínacími lany. Už před několika lety začalo kontinuální měření pohybu budovy, proběhly dílčí opravy, v posledních letech došlo k výměně střešní krytiny a dřevěného bednění. Na zásadní zásahy ovšem objekt čeká. „Chceme zámek Vyškovanům zpřístupnit jako multifunkční prostor, jehož součástí bude i zámecká zahrada, která si rovněž zaslouží revitalizaci. Chceme jí vrátit historický vzhled a propojit oba prostory v jeden funkční celek,“ zmínila Mikulková.

Proto si radní pozvali ke konzultaci architektonickou kancelář, která má za sebou řadu úspěšných projektů v Praze, Kroměříži nebo Zlíně. „Zpracuje mimo jiné časový harmonogram možných oprav zámku. Práce budou probíhat postupně, protože město nemůže naráz vynaložit tak obrovský balík peněz. V jednotlivých etapách bychom se zároveň pokoušeli získat mimorozpočtové zdroje. Jsou tu Norské fondy nebo se otevřou jiné možnosti. A na tu dobu musíme být připravení. Odborníci připraví dokument, který bude sloužit jako podklad pro kvalifikované rozhodnutí zastupitelstva města, jaké využití bude zámek mít,“ shrnul místostarosta Vyškova Josef Kachlík s tím, že křídlo patřící městu v současnosti slouží coby zázemí pro několik neziskových organizací.

Stejně jako jeho kolegové je proto rád, že objekt určitým způsobem žije a je vytápěný. „Nemůžeme očekávat, že do křídla dostaneme obří sál. Ale nabízí se netradiční multifunkční prostor, který ve Vyškově chybí: na menší koncerty či plesy, komornější divadelní představení, svatby, rauty nebo nejrůznější přednášky. Využití by mohlo být široké,“ naznačila radní Mikulková s tím, že se nabízí mít v jednom patře část zámecké expozice.

Připomněla rovněž, že chyběl průzkum omítek. „Chceme zajistit sondáž, abychom věděli, jestli pod nimi můžeme očekávat nějaké malby, které by povýšily význam budovy,“ doplnila radní Mikulková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…