Vysoké Mýto: Jak vidí veřejnost novou koncepci města

23.07.2018 15:18

Zpracovatelé koncepční studie předali vyhodnocení 1. plánovacího setkání s veřejností.

Vysoké Mýto: Jak vidí veřejnost novou koncepci města
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

V rámci přípravy koncepční studie území vymezeného ulicemi Prokopa Velikého, Jiráskova, Gen. Svatoně a Odbojářská uspořádalo město koncem června setkání s veřejností. Moderované diskuze se ujali zpracovatelé studie, kteří s občany debatovali o hodnotách, problémech i o prioritách území.

Charakter a vybavení veřejných prostor

Využití a vybavení vnitrobloků a předprostorů domů přítomným obyvatelům dnes v podstatě vyhovuje a nepřejí si zásadní změny, jako například ve velkém dovybavovat vnitrobloky mobiliářem, drobnou architekturou, novými cestami. Přítomní obyvatelé se domnívají, že by to znamenalo nebezpečí ztráty intimity vnitrobloků, nebezpečí sdružování hlučné mládeže ve večerních hodinách. Zajímavým fenoménem území je velké množství sušáků na prádlo, které je podle některých možná naddimenzované, obyvatelé si však přejí možnost sušit prádlo venku zachovat.

Pro potřeby sportovního vyžití postačují stávající hřiště podél ulice Odbojářů. Jejich rekonstrukci je podle přítomných nutno navrhnout tak, aby byla maximálně polyfunkční a využitelná pro různé věkové kategorie. Návrh řešení vnitrobloků a prostorů před domy by měl umožnit obyvatelům domů dovybavit si prostor mobiliářem, či využívat ho k zahradničení podle vlastního uvážení, samozřejmě vždy pod dohodě s ostatními, se zřetelem na jejich potřeby a podle předem stanovených pravidel.

Zeleň

Velkým tématem diskuse byla zeleň, kterou obyvatelé považují za jednoznačnou hodnotu území a přejí si ji zachovat. Zároveň si však jsou vědomi, že je třeba zeleň probrat a obnovit, doplnit tak, aby byla zajištěna její dlouhověkost a kvalita. Sami obyvatelé považují některé stromy za nebezpečné, některé rostou příliš blízko fasád domů a znemožňují jejich údržbu. Konkrétní návrhy zásahů do zeleně, především vzrostlých stromů, doporučujeme s obyvateli důkladně komunikovat před jejich realizací, navržené zásahy řádně zdůvodnit.

Doprava a technická infrastruktura

Dalším diskutovaným tématem byla doprava. Účastníci setkání řešili nedostatek parkovacích míst, špatnou kvalitu některých komunikací a nedostatečnou infrastrukturu pro pěší – chybějící chodníky, přechody přes silnice a železnici. Nedostatek parkovacích míst si obyvatelé nepřejí řešit ve vnitroblocích. Jako možné řešení bylo navrženo zjednosměrnění některých ulic a vymezení podélných stání. Velkým problémem území je špatný stav kanalizačních přípojek k jednotlivým domům. Řešení situace podle některých komplikuje to, že kanalizace v území není zmapována. Obyvatelé upozornili také na rychlý průjezd vozidel ulicí Odbojářská, dále na nerespektování přednosti zprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…