Vysoké Mýto: Naučná stezka se rozšířila o duchovní okruh

05.11.2022 20:06 | Tisková zpráva

Duchovní okruh, stejně jako okruhy městský a přírodní, vybudovalo město Vysoké Mýto. Poutníky provede po místech v okolí města, která jsou spojena s církevními památkami a duchovními tradicemi.

Vysoké Mýto: Naučná stezka se rozšířila o duchovní okruh
Foto: mesto.vysoke-myto.cz
Popisek: Vysoké Mýto

„Vede od vysokomýtské zvonice poutní cestou směrem do Knířova, z Knířova na Sedlec, Vraclav a zpátky do Vysokého Mýta,“ řekl Ondřej Halama, vedoucí odboru rozvoje města. Celý okruh je bezmála 20 kilometrů dlouhý a má 9 zastavení. 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
„Mapuje různé křížky, kaple a další drobné sakrální objekty v krajině. Přibližuje i méně známé věci jako třeba morový pomník pod Knířovem, kolem kterého sice stezka nevede, ale odkazuje na něj jedno zastavení na knířovské poutní cestě. Také připomíná místa, která zdánlivě s duchovnem nesouvisejí, jako například Stáninu vyhlídku nedaleko Vanic, kde je krásný pohled do krajiny a také je oslavou přátelství,“ řekl Vojtěch Barcal, historik regionálního muzea.

Na obsahu jednotlivých zastavení duchovní stezky a souvisejících webových stránkách, na které se dostanete jednoduše načtením QR kódu, spolupracovalo Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě.

Pylony obsahují fotografie a informace z jednotlivých míst, ale nalezneme zde i pověsti či básně. „Jednotícím prvkem jednotlivých zastavení jsou verše od Bedřicha Bridela, vysokomýtského rodáka, jezuitského básníka a prozaika, jehož nejslavnější dílo Co Bůh? Člověk? Je vrcholná česká barokní báseň. Právě verše z této básně jsou na jednotlivých pylonech napsány a provázejí poutníka,“ řekl Vojtěch Barcal.

Koncepční řešení vysokomýtských naučných stezek spočívá v odlišných materiálech. Panely městského okruhu jsou vyrobeny z kortenu, přírodního z akátového dřeva. „Pro třetí okruh jsme zvolili pískovec, i když jsme zvažovali více materiálů, jako třeba žulu nebo opuku. Nakonec byl zvolen pískovec z lomu Vyhnánov,“ dodal Ondřej Halama.

Nechte se zlákat k procházce po nové naučné stezce. Vychutnejte nádherné barvy podzimu a na chvíli se ocitněte v dobách dávno minulých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…