Vysoké Mýto: Park Otmara Vaňorného prochází rozsáhlou proměnou

26.02.2019 7:34

Vysoké Mýto zahájilo revitalizaci parku Otmara Vaňorného, který leží v prostoru mezi ulicí Komenského, gymnáziem a budovou I. stupně Základní školy Javornického.

Vysoké Mýto: Park Otmara Vaňorného prochází rozsáhlou proměnou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

„Revitalizace parku Otmara Vaňorného vychází z postupných úprav zeleně kolem historického centra. Po Jungmannových sadech a botanické zahradě jsme přistoupili k dalším místům. Toto je první z nich a pokračovat budeme u Husova sboru v Masarykových sadech,“ uvedl místostarosta Martin Krejza.

„Úprava parku je docela radikální, protože se jedná o úpravy zeleně, vznikne nové posezení, mění se reliéf celého území a v neposlední řadě zde bude osazený nový vodní prvek s recyklací vody. Vymění se dokonce i vodovodní přípojka. Jde o velký a náročný projekt, i když to tak ve výsledku možná nebude vypadat,“ řekl místostarosta. „Kromě revitalizace zeleně a nového vodního prvku vybudujeme nové chodníky a veřejné osvětlení. Revitalizaci parku provádíme podle návrhu krajináře Lukáše Štefla, který s námi na úpravách veřejné zeleně ve městě spolupracuje už téměř dva roky,“ dodal starosta František Jiraský.

Okolo nového vodního prvku, jenž bude mít podobu válce, zahradníci vytvoří trvalkové záhony, které pokvetou od jara do podzimu. Vedle záhonů vysadí pět okrasných jabloní, které vhodně doplní stávající stromy. Počítá se i s velkoplošnou výsadbou cibulovin, které na jaře barevně rozzáří okolní trávníky.

Předpokládaný rozpočet revitalizace parku je kolem 5 milionů korun. Stavební část bude hotová do konce srpna. Od září nastoupí zahradní firma, která vysadí květiny a zrevitalizuje stávající zeleň a stromy.

Revitalizovaný park Otmara Vaňorného začne sloužit veřejnosti koncem roku. Na rozkvetlé trávníky a trvalkové záhony se návštěvníci parku mohou těšit až v příštím roce.

Reportáž o proměně parku Otmara Vaňorného naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.