Výstava v Táboře nabídne husitské unikáty

17.04.2015 21:14

Unikátní předměty, vztahující se k husitství i osobě mistra Jana Husa, nabídne výstava Jan Hus 1415/2015, kterou v těchto týdnech připravuje Husitské muzeum v Táboře.

Výstava v Táboře nabídne husitské unikáty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze

Výstava bude přístupná veřejnosti od 6. 6. do 31. 10. 2015 v Husitském muzeu (v budově Staré táborské radnice) a nabídne například pozdně gotická oltářní křídla z Roudník a z Vlíněvsi, Husův plášť, tzv. Husův hrneček ze Sezimova ústí, Brožíkův obraz Hus před koncilem kostnickým nebo hlavičku vycházkové hole v podobě Jana Husa a množství dalších exponátů.

"Jedná se o unikátní kousky, z nichž mnohé dosud nebylo možné zhlédnout na žádné takto tématicky ucelené výstavě. A protože se skutečně jedná o jedinečné předměty, věříme, že akce přiláká nejen milovníky historie nebo školní výpravy, ale i širokou veřejnost," uvedl ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka.

Výstava dále veřejnosti nabídne odpovědi na otázky typu: V jakém prostředí se Hus narodil? Co jedl a jak se oblékal? Do jakých poměrů se Hus dostal? O co Husovi šlo a zač jej soudili? Součástí expozice bude i tzv. zážitková místnost doplněná o hravý dětský program, který nabídne pohled do minulosti interaktivní a zábavnou formou, a to jak školám, tak rodičům s dětmi. Výstavu doplní i řada akcí, při nichž si veřejnost připomene šestisté výročí upálení Jana Husa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…