Výstavba nové silnice z Liberce do Jablonce si vyžádá dvouletou uzavírku

06.03.2016 15:53 | Zprávy

Už za dva roky se řidiči svezou po rychlé spojnici mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Dlouho očekávanou stavbu nové silnice slavnostně zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ve středu 2. března.

Výstavba nové silnice z Liberce do Jablonce si vyžádá dvouletou uzavírku
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Dopravu mezi oběma městy v průběhu výstavby značně zkomplikuje uzavírka stávající silnice přes Kunratice a Lukášov, která začne 29. března a skončit má 29. května 2018.

Stavba 2,5 kilometru dlouhé přeložky silnice I/14 je poslední etapou rychlého silničního spojení Liberce a Jablonce nad Nisou, jehož výstavba začala před 14 lety.

Úsek bude téměř kompletně veden po trase současné silnice III/29024. V Liberce se napojí na stávající kruhový objezd v Kunraticích, a stejně tak bude vyřešeno napojení v Lukášově v ulici Československé armády. Projekt počítá i s podchodem pro pěší a dvěma 140 metrů dlouhými mosty přes údolí.

Nová spojnice obou měst vyjde na 296 milionů Kč (bez DPH) a stavba bude spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Zhotovitelem bude firma M – SILNICE, a.s. Do provozu má být nová silnice uvedena nejpozději v prosinci 2018.

„Obyvatelé obou měst, a nejen oni, si novou silnici zaslouží. Čekáme na ni už dlouho. Serpentiny byly nebezpečné, a to nejen v zimě, často se tam za pomalu jedoucími kamiony a autobusy tvořily dlouhé kolony. Všichni se teď budeme muset smířit s dopravními komplikacemi, ale jsem přesvědčen, že i přes tato omezení řidiči konečný výsledek ocení“ uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány.

„Nová silnice jednoznačně zkvalitní dopravní obslužnost a přinese řidičům větší komfort a úsporu času,“ doplnil náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela.

Objížďka pro osobní automobily a autobusy povede přes Vratislavice nad Nisou a Proseč nad Nisou. Tato objízdná trasa se vztahuje rovněž na autobusy ČSAD, proto nedojde k obsloužení některých zastávek, dotčených uzavírkou. Náhradní jízdní řády budou včas vyvěšeny. Provoz na linkách MHD zůstane bez výrazného omezení, případné dotčení zastávek bude pouze lokální. Nákladní doprava nad 12 tun bude odkloněna po čtyřproudé silnici přes Rádelský mlýn. Užití silnice bude v tomto případě bez poplatku.

Odbor dopravy libereckého magistrátu nedoporučuje průjezd po místních komunikacích z Kunratic do Rýnovic, neboť tyto jsou kapacitně nedostatečné a budou sloužit pouze rezidentům. Úsek bude navíc kontrolovat policie. Magistrát se omlouvá za ztížené dopravní podmínky, které tato stavba vyvolá. Především objízdná trasa bude pro některé lokality časově náročnější. Po uvedení nové silnice do provozu v roce 2018 se však nejen zrychlí průjezd tímto úsekem, ale bude výrazně bezpečnější.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

13:37 Písek: Radnicí zněl cinkot medailí, přinesli je ukázat písečtí „ZIPáci“

Tanečnice a tanečníci z Tanečního centra Z.I.P. se spolu s lektory přišli na radnici podělit o rados…