Z bývalých Radničních domů vznikne Pražské kreativní centrum

18.04.2017 12:15

Rada hl. m. Prahy dnes schválila pronájem prostor v celkem čtyřech domech na Staroměstském a Malém náměstí. Cílem je vytvoření Pražského kreativního centra, které oživí centrum města a nabídne Pražanům, ale i turistům alternativu k převažující komercializaci historického jádra.

Z bývalých Radničních domů vznikne Pražské kreativní centrum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

V bývalých Radničních domech vznikne Pražské kreativní centrum, které vytvoří zázemí pro kreativní obory. Na více jak 2 300 metrech čtverečních vznikne prostor pro přednášky, workshopy a konference. Především ale také poskytne prostory pro ateliéry, realizaci projektů, výstavy nebo přehlídky. Pražské kreativní centrum má posílit značku Prahy jako kulturního a kreativního lídra České republiky a prezentovat Prahu jako „chytré“ město 21. století a důležitého partnera pro kulturní a kreativní průmysly. Dalším z cílů je vytvořit nová propojení mezi správou města, akademickou obcí, neziskovým sektorem a podnikateli nejen v kreativních odvětvích.

„Pražské kreativní centrum bude v podstatě takovým kulturně kreativním hubem, který bude otevřen pro všechny. Chceme vytvořit inspirativní prostory, kde budou zajímavé věci nejen vznikat, ale zároveň budou i prezentovány veřejnosti. Je to další z městských prostor, jehož využitím chceme město vracet Pražanům,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová a připomněla tím společný projekt hlavního města Prahy a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Kampus Hybernská. Nedávno zpřístupněné prostory v Hybernské ulici chce nyní město zrekonstruovat a proměnit v moderní kampus 21. století. Už v minulém roce se pak otevřelo Pražské startupové centrum v paláci Adria.

Pražské kreativní centrum poskytne na šesti podlažích celkem 27 kanceláří či ateliérů, osm učeben pro více jak dva tisíce osob, tři sály, čtyři zázemí, tři schodišťové haly a dvůr, který bude sloužit například k dočasným instalacím.

„Je řada nemovitostí v majetku města, pro které jsme neměli žádné využití. Existuje ale mnoho smysluplných projektů, kterým můžeme výrazně pomoci už jen tím, že jim vytvoříme vhodné prostory. Nám se tím zase daří oživovat centrum města a vytvářet z něj místo, kam člověk nejde jen kvůli památkám,“ říká Adriana Krnáčová.

Další prioritou Pražského kreativního centra je osvěta aktuálními tématy a trendy v oblasti výchovy a vzdělávání a participace na tvorbě a fungování veřejného prostoru. Tvořivý přístup k životu, využití kreativního potenciálu člověka a v neposlední řadě technologie a jejich vliv na běžný život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…