Za týden začne oprava střechy Jihlavské radnice

25.04.2021 10:59

Stavební firma oficiálně převzala staveniště. Zvenčí viditelné práce na opravě střechy začnou v příštím týdnu.

Za týden začne oprava střechy Jihlavské radnice
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlavané se budou muset asi měsíc obejít bez hodin na radniční věži. V první fázi stavebních prací na opravě střechy jihlavské radnice budou dělníci čistit a znovu natírat radniční věž. Ve středu 28. dubna by měli horolezci z věže sundávat ciferník hodin. Specializovaná firma ho bude repasovat přibližně jeden měsíc.

Na své dřívější místo by se měly vrátit i původní hodinové rafičky, které jsou nyní vystaveny jako exponát na Bráně Matky Boží. Odborníci posoudí, zda a jak rozsáhlou budou potřebovat obnovu nebo zda se bude vyrábět jejich replika. “Hodiny včetně ciferníku tak získají původní podobu, jakou známe z fotografií z období první republiky,” uvedl Jihlavský zastupitel, architekt Jaroslav Huňáček.

Náměstek primátorky Martin Laštovička bude v pondělí 26. dubna od 17.00 hostem pravidelné pondělní virtuální kavárny na téma jihlavských památek. O radnici a její rekonstrukci bude také hovořit.

Naposledy se střecha na radnici opravovala v roce 1994. V letošním roce, tedy po 27 letech, proběhne první etapa její rekonstrukce. Druhá etapa bude navržena do rozpočtu města k realizaci pro rok 2022.

Celková oprava střechy bude stát přes 3 miliony korun. Město požádalo o zařazení opravy kulturní památky budovy radnice do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a má předběžný přislib dotace ve výši 500 tis. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…