Zábřeh: SENIOR TAXI zahájí provoz v lednu

01.01.2019 6:32

Zábřežská CHARITA intenzivně připravuje do začátku roku 2019 ke spuštění novou službu - SENIOR TAXI. Jak už ze samotného názvu vyplývá, bude sloužit převážně seniorům nad 65 let věku a mladším lidem s handicapem, držitelům průkazek ZTP a ZTP/P.

Zábřeh: SENIOR TAXI zahájí provoz v lednu
Foto: youtube.com
Popisek: Zábřeh na Moravě

Jejím úkolem bude pomoci s osobní přepravou všude tam, kam se za svými aktivitami potřebují dostat. A sice v případech, kdy to z různých důvodů nejde jinak, a nemohou využít např. autobusů MHD.
Speciální „taxík“ pro ty, kdo mají sníženou schopnost pohybu, bude sloužit obyvatelům města i městských částí Dolní Bušínov, Hněvkov, Pivonín a Václavov. Mezi nástupní a cílová místa tak patří kromě adresy bydliště klienta i zdejší zdravotnická zařízení, poskytovatelé sociálních služeb, autobusové stanoviště, vlakové nádraží, úřady a instituce, pošta, kostely, hřbitovy, obchody a služby. Senior Taxi chce podpořit aktivní prožívání života bez ohledu na věk, a proto mezi cílové stanice patří také vzdělávací, volnočasová, kulturní i sportovní zařízení: např. Klub seniorů, knihovna, kulturní dům, kino, muzeum, Katolický dům, ZUŠ, … Aby lidé ve vyšším věku nebyli osamoceni a izolováni, budou jej moci využít i pro cesty za svými známými a přáteli.

Přeprava bude dostupná ve všední dny, v době od 7:00 do 15:30 hodin, o víkendech jen výjimečně dle domluvy a volné kapacity poskytovatele. Cena za obousměrnou cestu tam i zpět, bez ohledu na počet ujetých kilometrů, je stanovena na jednotnou cenu 30 Kč. Stejnou částku pak zaplatí i ten, kdo z důvodu potřebného doprovodu nebo dopomoci např. s nákupem, Senior Taxi zdrží v místě jednání na déle než 15 minut. Řidič bude současně dispečerem a bude přijímat telefonické objednávky přepravy; samozřejmě každý pevně dojednaný termín (např. návštěva u lékaře, stomatologa) má při rezervaci přednost. Maximální počet využití jedním klientem je 8 přeprav za měsíc. Každý, kdo bude chtít využít této individuální přepravní služby, musí v předstihu uzavřít smlouvu a vyřídit si průkazku klienta. S konkrétními informace kdy a kde budou k uvedenému senioři vyzváni v průběhu měsíce ledna 2019.

Charita má již vyřízenu registraci provozovatele taxislužby. Proběhla diskuse nad nastavením podmínek a pravidel se členy I. pracovní skupiny komunitního plánování, která se zaměřuje na seniory, jejichž zástupci jsou také jejími členy. Pro snazší nástup a výstup z vozidla je pořizován velkoprostorový automobil s vyšším posedem. Současně také s alternativním pohonem na CNG, aby jeho provoz ve městě byl ekologický i provozně ekonomicky lépe udržitelný. Na pořízení automobilu významnou částkou přispělo ze svého rozpočtu město Zábřeh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…