Zábřeh: U nádraží začala stavba záchytného parkoviště

07.08.2020 13:07

Zábřežské přednádraží bude mít již letos novou podobu. U stávajícího vlakového a autobuso-vého nádraží začaly práce na budování nového záchytného parkoviště, ke kterému povede osvětlený chodník.

Zábřeh: U nádraží začala stavba záchytného parkoviště
Foto: youtube.com
Popisek: Zábřeh na Moravě

Kapacita parkovacích míst se navýší o počet 95, vytvoří se 31 míst pro jízdní kola a nově budou vyhrazená stání pro motocykly.

Současné vlakové a autobusové nádraží a část přednádraží byly zrekonstruovány a modernizováno postupně v letech 2004 až 2007. Součástí rekonstrukce byla výstavba nové odbavovací haly vlakového nádraží či vybudování nového podchodu k vlakovým nástupištím. Změn doznal také prostor před vlakovým nádražím. Úpravy zahrnovaly například vybudování nových parkovišť, chodníků, přístupových cest a rekonstrukci autobusového nádraží. V posledních letech provozu ale ze strany cestujících podstatně narostla poptávka po parkovacích kapacitách.

„Hlavním cílem projektu je podporovat, rozvíjet a zlepšovat regionální i místní dopravu a navyšo-vat podíl využití jiných forem dopravy, jako je vlaková či autobusová doprava, prostřednictvím podpory parkovacích kapacit v návaznosti na zábřežský přepravní terminál, což bude mít za následek zatraktivnění stávajícího vlakového i autobusového nádraží a zlepšení jeho využití,“ uvedl k investici starosta František John.

Parkovací systém v přednádražním prostoru v současnosti nabízí 130 parkovacích stání. To je ale pro potřeby motoristů silně poddimenzované. V běžný pracovní den ze zábřežského terminálu odjede 337 vlakových a autobusových spojů.

Náklady na vybudování parkoviště jsou necelých 10 milionů korun, ve veřejné zakázce uspěla s touto cenou firma Strabag. Projekt je dotačně podpořen prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu částkou přibližně 7 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…